Ελλάδα

Ανατροπές για εργαζόμενους που τους οφείλουν δεδουλευμένα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, του δημοσίους υπαλλήλους, τους αγρότες και τα ΑμεΑ

Ανατροπές για εργαζόμενους που τους οφείλουν δεδουλευμένα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, του δημοσίους υπαλλήλους, τους αγρότες και τα ΑμεΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια ανατροπή υπέρ των εργαζομένων που οι εργοδότες καθυστερούν τους μισθούς φέρνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ αλλαγές έρχονται και στο συνταξιοδοτικό καθώς όποιος θέλει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, θα μπορεί αρκεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές.

O εργαζόμενος στον οποίο το αφεντικό οφείλει μισθούς μπορεί να το θεωρήσει βλαπτική μεταβολή, να φύγει από την εργασία και να ζητήσει αποζημίωση. Εχει τη δυνατότητα επίσης να βγάλει διαταγή πληρωμής για να πάρει τα δεδουλευμένα, καθώς και να στραφεί εναντίον του εργοδότη απαιτώντας αποζημίωση από την προσωπ8ική περιουσία.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την οποία επίκειται διόρθωση αδικιών.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι άξονες στα εργασιακά:

-Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – Απλήρωτη εργασία

– Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας

– Προστασία της αναπηρίας

– Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

Δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας. Σήμερα, γίνεται μόνο χειρόγραφα, ενώ ηλεκτρονικά έναν μήνα μετά. Υπάρχουν επιχειρήσεις με διπλά βιβλία, που εμφανίζουν διαφορετικό για τις υπερωρίες ανάλογα με το αν γίνεται έλεγχος ή όχι.

Γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, που θα πρέπει να συνυπογράφεται από αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν και πολλές φορές εργαζόμενοι αιφνιδιάζονταν, καθώς δηλώνονταν ότι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει, ενώ ήταν ακόμη στην εργασία τους.

Μπαίνει τάξη στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, με υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αναγγελίες για τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα χειρόγραφο βιβλίο.

Για την απλήρωτη εργασία, ενώ το Δίκαιο την αντιμετώπιζε ως εξαιρετική περίπτωση, έχει γίνει «κανόνας» στην κοινωνία μας, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Προβλέπεται πλέον δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη. Να μπορεί, δηλαδή, ο εργαζόμενος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη ημέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση. Η υπουργός τόνισε, ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από το Δίκαιο, με τη μονομερή βλαπτική μεταβολή. Θεωρείται ότι σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Υπενθύμισε ότι ο Άρειος Πάγος, στη νομολογία του είχε πει, ότι αυτό δεν συντρέχει πάντα, όταν δεν καταβάλλονται οι αποδοχές.

«Με τη ρύθμιση που υιοθετήσαμε τον Ιούλιο, δεχόμαστε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων ισοδυναμεί με μονομερή βλαπτική μεταβολή, άρα ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση και να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης», είπε κ. Αχτσιόγλου.

Σήμερα, στην υφιστάμενη ρύθμιση ο χρόνος καθυστέρησης ορίζεται ως «αξιόλογη καθυστέρηση» και με το νομοσχέδιο «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και θεσμοθετούμε ότι από την επομένη στιγμή που θα πει ότι εδώ έχει υπάρξει απόλυση, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας, κάτι που δεν ίσχυε. Ο εργαζόμενος έπρεπε να πάρει δικαστική απόφαση στα χέρια του.

Στην ίδια κατεύθυνση, προβλέπονται πιο σύντομες δικάσιμοι για τις πιο κρίσιμες εργατικές υποθέσεις, την άκυρη απόλυση και την αποζημίωση απόλυσης. Σήμερα, «οι υποθέσεις αυτές τραβάνε επί χρόνια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα στους εργαζόμενους. Εμείς προβλέπουμε στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να εκδικάζονται εντός 60 ημερών».

«Με ένα σύνολο ρυθμίσεων ο εργαζόμενος πλέον, από την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση, να προσφύγει στα δικαστήρια και να έχει μία σύντομη εκδίκαση και από την επομένη να λάβει επίδομα ανεργίας. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για εκτελεστό τίτλο που μπορεί να αποκτήσει σε βάρος του εργοδότη, μπορεί να θωρακίσει καλύτερα τα δικαιώματά του» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης διάταξη βάσει της οποίας όποιος θέλει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, θα μπορεί αρκεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές.

Θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής διατάξεις:

Άτοκη επιστροφή εισφορών, όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση, θα υπάρχει δυνατότητα  δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.

Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού.

Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά. Πρόκειται για σημαντική διάταξη που ανοίγει τον δρόμο έκδοσης χιλιάδων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό, το υπουργείο Εργασίας και η ΕΛΣΤΑΤ να καταλήξουν στον μαθηματικό τύπο που προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου.

– Θα εφαρμόζεται  και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Έτσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση  τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη, το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%.

-Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται  αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το  2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.

Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

-Προβλέπεται δυνατότητα να αθροίζεται στους αιρετούς και το εισόδημα από άλλες δραστηριότητες για τον υπολογισμό της σύνταξης

Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.

Απαλλάσσονται όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους, όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.

Εξάμηνη παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, αν εκκρεμεί εξέταση από τα ΚΕΠΑ.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X