Χωρίς Κατηγορία

Φλέγεται το Ιράν: Η αλήθεια πίσω από τις αιματηρές ταραχές και ο… ξένος δάκτυλος (pics&vids)

Φλέγεται το Ιράν: Η αλήθεια πίσω από τις αιματηρές ταραχές και ο… ξένος δάκτυλος (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την αιματηρή εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν, όπου οι νεκροί έφτασαν ήδη τους 22.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα ως κίνημα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και πλέον μετατράπηκαν σε βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ μιλά για «ξένο δάκτυλο», με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι να κάνει λόγο για ανόητο ισχυρισμό, τονίζοντας πως «οι διαμαρτυρίες είναι απολύτως αυθόρμητες».

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wMZkxGZTqhQ]

Νωρίτερα, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «επιτέλους οι Ιρανοί αντιδρούν κατά των διεφθαρμένων ηγετών», προσθέτοντας πως «ο λαός του Ιράν έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν στις ΗΠΑ», απάντησε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της χώρας είναι οι μεγαλύτερες που καταγράφονται μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, όπου στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο τότε ηγέτης Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος κατηγορήθηκε για νοθεία.

Σε σύγκριση ωστόσο με το 2009, οι νέες διαμαρτυρίες φαίνεται ότι στερούνται συγκεκριμένης ηγεσίας και οργάνωσης, κάτι που πολλοί βλέπουν ως πλεονέκτημα, διότι το κράτος δεν μπορεί εύκολα να τις καταστείλει με τη σύλληψη ενός ηγέτη, και άλλοι το θεωρούν μειονέκτημα επειδή δεν έχουν σαφή στρατηγική για το επόμενο βήμα.
Και ενώ η μεσαία τάξη και οι ελίτ βρίσκονταν πίσω από τις διαμαρτυρίες του 2009, αυτό το νέο κύμα φαίνεται να καθοδηγείται από την εργατική τάξη, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από τις οικονομικές δυσκολίες. Κάποιοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε πλήρως τις νέες διαμαρτυρίες. Είναι ένα παζλ, με πολλά κομμάτια, οικονομικά και πολιτικά, όπως οι εσωτερικές αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων φατριών, ειδικά καθώς ο Χαμενεΐ γερνάει και ο αγώνας για την διαδοχή του γίνεται σοβαρός.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=m-Ch1qx9Bsk]

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την «ανησυχία» του για τη σημερινή κατάσταση και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

Μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην ασιατική χώρα, που είχε προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, εξάλλου, ότι από το περασμένο Σάββατο, η αστυνομία του Ιράν έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.

«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιΙρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκας Μογκερίνι.

Τα τελευταία χρόνια, και μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015, η οικονομία του Ιράν έχει αρχίσει να βαδίζει σε πιο στέρεο έδαφος. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και ο πληθωρισμός έχει πέσει από την εκλογή του Ρουχανί το 2013.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πολλοί Ιρανοί δεν έχουν βιώσει αυτή τη βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα η οργή να ξεχειλίσει και να ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες.

Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και ο επόμενος προϋπολογισμός δείχνει ότι τα επιδόματα προς τους φτωχούς θα μειωθούν. Η ανάπτυξη που περίμεναν πολλοί πολίτες μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά δεν έχει γίνει ακόμη ορατή.

«Σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και στα μάτια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση Ρουχανί λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την ιρανική οικονομία» είπε ο Adnan Tabatabai, συνιδρυτής του CARPO – ενός Think Tank με έδρα τη Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X