Περιβάλλον

Σεισμός στην Αλόννησο: Ήταν αισθητός σε Σκόπελο, Σκιάθο και Μαγνησία

Σεισμός στην Αλόννησο: Ήταν αισθητός σε Σκόπελο, Σκιάθο και Μαγνησία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Αλόννησο, έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση των 4,3 Ρίχτερ έγινε αισθητή στους κατοίκους της Σκοπέλου και της Σκιάθου, της Μαγνησίας και σε περιοχές ακόμα και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Σεισμός

Συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους).

Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού.

Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα.

Ως σεισμός χαρακτηρίζεται και το άμεσο αποτέλεσμα από μία μη φυσική διεργασία, όπως για παράδειγμα μια έκρηξη, μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή ή την τομογράφηση μέρους του φλοιού με σεισμικά κύματα που προκαλούμε με κτυπήματα του εδάφους. Μπορεί να παραχθεί και από μία έκρηξη στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X