ΑΔΑΕ: Συστάσεις για την προστασία των ασύρματων δικτύων από νέα ηλεκτρονική απειλή

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δίνει συστάσεις για την ασφαλή χρήση των ασύρματων δικτύων αναφορικά με τη νέα ηλεκτρονική απειλή με την ονομασία «KRACK».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόσφατα εντοπίσθηκε μια νέα ηλεκτρονική απειλή με την ονομασία KRACK που εκμεταλλεύεται τις ευπάθειες των προτύπων ασφάλειας WPA και WPA2, τα οποία χρησιμοποιούνται στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi. Η νέα απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που διακινούνται μεταξύ των τερματικών συσκευών των χρηστών και των ασύρματων σημείων πρόσβασης (Wi-Fi access points). Στις ευάλωτες τερματικές συσκευές περιλαμβάνονται φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες συσκευές που συνδέονται σε Wi-Fi δίκτυο, με λειτουργικά συστήματα Android, iOS, Windows, Unix/Linux.

Η ΑΔΑΕ συνιστά στους χρήστες ασύρματων δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη διαβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν, όπου αυτό είναι τεχνικά δυνατό, άλλες μεθόδους κρυπτογράφησης για την επεξεργασία εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως SSL/TLS, SSH και VPN, έως ότου διατεθούν ενημερώσεις ασφάλειας (software updates) για την αντιμετώπιση της ευπάθειας που αποκαλύφθηκε στο πρωτόκολλο WPA/WPA2.

Στον ιστότοπο της ΑΔΑΕ (www.adae.gr) μπορείτε να βρείτε μέτρα προστασίας του απορρήτου κατά την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, πολλές πηγές πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, πρακτικές οδηγίες για την αποφυγή τους, καθώς και το έντυπο για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ