Auto - Moto

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή τους

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λήγει αύριο, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, η προθεσμία που είχε δοθεί για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας.

Όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμη την οφειλή τους, μπορούν να βρουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μόνο με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 είναι διαθέσιμα από την εφαρμογή myCAR.

Η πληρωμή

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση ζητείται το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω web banking εφόσον ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά του εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση ζητείται ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Ο τρίτος τρόπος πληρωμής των τελών είναι στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Εκτύπωση και με κωδικούς Taxisnet

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιθυμεί να εκτυπώσει το ειδοποιητήριο με κωδικούς taxisnet, θα πρέπει να τους παραθέσει, όπως και το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Αρχικά, μπαίνει στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ, κατόπιν επιλέγει «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ», εισάγει τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάει ΣΥΝΔΕΣΗ. Ακολούθως, κάνει επιλογή «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και συγκεκριμένα «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

Έπειτα, επιβεβαιώνει ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2024) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Στην συνέχεια πατάει πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσει το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορεί να το εκτυπώσει.

Ακινησία οχήματος

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  • Πλειστηριασμού του οχήματος.
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X