Ελλάδα

Αναδρομικά: Αυτοί θα κάνουν… πρόωρα Χριστούγεννα με αυξήσεις στις συντάξεις!

Αναδρομικά: Αυτοί θα κάνουν… πρόωρα Χριστούγεννα με αυξήσεις στις συντάξεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά για τρεις μήνες και αυξήσεις στις συντάξεις θα πάρουν όσοι… προλάβουν να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2019. Και βεβαίως μέχρι και την ψήφιση ταυ νέου ασφαλιστικού νόμου που θα προβλέπει τα νέα και βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις.

Η βούληση του υπουργείου Εργασίας -η οποία έχει εκφραστεί και δημόσια από την πολιτική ηγεσία του- είναι να ισχύσουν οι αλλαγές από τις 4 Οκτωβρίου 2019, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων που εισήγαγε ο «νόμος Κατρούγκαλου».

Ο Νότης Μηταράκης έχει πει στην ουσία ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από του Οκτώβριο του 2019, ενώ ο προγραμματισμός είναι να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.

Ποιοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη πριν από τον ψήφιση του νόμου, δικαιούνται επομένως αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 που θα ισχύσουν και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αναδρομική αύξηση από τον Οκτώβριο του 2019 θα πάρουν και όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν και στις συντάξεις που εκδόθηκαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Θέμα χρόνου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης! Ποιοι παίρουν έως 440 ευρώ

Οι αυξήσεις θα δοθούν σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 29 ή 30 έτη και άνω καθώς από το όριο αυτών των ετών ασφάλισης θα έχουν εφαρμογή τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης με αυξημένα ποσά σύνταξης. Αντίθετα, άσοι κάνουν αίτηση μετά τον ψήφιση του νόμου, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός ταυ 2020 (σ.σ.: με ψηφισμένο το νόμο τον Δεκέμβριο του 2019), δεν θα πάρουν αναδρομικά την αύξηση από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, από τον Οκτώβριο, αλλά από την ημερομηνία εξόδου και μετά.

Παραδείγματα

– Ασφαλισμένος που αποχωρεί για σύνταξη το 2019 με αίτηση στις αρχές Δεκεμβρίου, έχοντας ένσημα 40 ετών και μέσο όρο αποδοχών 1.500 ευρώ από το 2002 μέχρι το 2019, θα έπαιρνε με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου 996 ευρώ σύνταξη. Με μια αύξηση των ποσοστών κατά 10% όπως εξετάζεται στον νέο νόμο, π σύνταξη ανεβαίνει στα 1.057 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 61 ευρώ αύξηση. Η σύνταξη των 1.057 ευρώ Θα έχει αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 και όχι από τον Δεκέμβριο που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης.

– Ασφαλισμένος που πήρε σύνταξη το 2017 (με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου) Θα έχει νέο υπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου νόμου. Αν δικαιωθεί με αύξηση έστω 50 ευρώ από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τότε αυτή την αύξηση Θα την πάρει με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

– Ασφαλισμένος που θα υποβάλει αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου (π.χ. Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2020) θα πάρει σύνταξη χωρίς αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά από την ημερομηνία της αίτησης και μετά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X