Αναλύσεις

Σημαντικές πληροφορίες για την παγκόσμια πείνα

Σημαντικές πληροφορίες για την παγκόσμια πείνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα ποσοστά της παγκόσμιας πείνας αυξήθηκαν και το φαινόμενο ενισχύεται από τις πολεμικές συρράξεις και την κλιματική αλλαγή. Επίσης αυξήθηκαν τα ποσοστά της παχυσαρκίας.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία και πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation :

– Σε παγκόσμιο επίπεδο, 821 εκατομμύρια άνθρωποι -ή αλλιώς ένας στους εννέα- δεν έχει αρκετό φαγητό στη διάθεσή του

– Στην υποσαχάρια Αφρική, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πιθανόν να υπέφερε από χρόνια πείνα το 2017

– Η Ασία, εξαιτίας και μόνο του μεγέθους της, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποσιτισμένων ανθρώπων: 515 εκατομμύρια ανθρώπους

– Σχεδόν 151 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υποανάπτυκτα -σωματικά και πνευματικά- εξαιτίας του υποσιτισμού

– Στην υποσαχάρια Αφρική, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις, ή περίπου 236 εκατομμύρια άνθρωποι, πιθανόν να έπασχαν από χρόνια πείνα

– Ένας στους οκτώ ενήλικες, δηλαδή 672 εκατομμύρια, είναι παχύσαρκος

– Σχεδόν το 36% των χωρών που βίωσαν μια αύξηση των ποσοστών της πείνας από το 2005 βίωσαν επίσης και ακραία ξηρασία

– Οι πλημμύρες προκαλούν τις περισσότερες σχετιζόμενες με το κλίμα καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με όλα τα άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα.

 

Υποσιτισμός των παιδιών

Σύμφωνα με την έκθεση, 148 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν καχεκτικά (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ύψος ανά ηλικία), 45 εκατομμύρια είχαν χαμηλό βάρος και 37 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα, συχνά ένδειξη κακής διατροφής.

“Ο υποσιτισμός αποτελεί μείζονα απειλή για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

Ο υποσιτισμός των παιδιών εμφανίζεται επίσης με διαφορετικό τρόπο σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον, προστίθεται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι περισσότερα ήταν τα καχεκτικά παιδιά στην ύπαιθρο (35,8%) από ό,τι στις αστικές περιοχές (22,4%).

Ομοίως, τα παιδιά με χαμηλό βάρος ήταν περισσότερα στις αγροτικές περιοχές (10,5%) σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές (7,7%), ενώ ο υπερβολικό βάρος είναι ελαφρώς πιο διαδεδομένο στις αστικές περιοχές (5,4%) σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές (3,5%).

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X