Αναλύσεις

Βαρκελώνη | Η επέλαση του τουρισμού και η αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης

Βαρκελώνη | Η επέλαση του τουρισμού και η αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Βαρκελώνη. Περιμετρικά του τσιμεντένιου κράσπεδου στη στάση μετρό Plaça Catalunya βλέπεις τουρίστες που τρώνε Big Mac. Δεν μετρώ τις δαγκωνιές τους αλλά μπορώ να διακρίνω πως τρώνε βιαστικά. Είναι φανερό, δεν απολαμβάνουν τη στιγμή. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να απολαύσει γεύμα που δεν θα έχει συζήτηση, δεν θα περιλαμβάνει καρέκλα και τραπέζι να καθίσει ή που τρώει σε δημόσια θέα χιλιάδων περαστικών που περνούν από μπροστά του. Τέλος πάντων, ας επιτρέψουμε στην αρχική  σκηνή.

Οι τουρίστες που παρατηρώ τώρα, όταν τελειώσουν το φαγητό, θα στοιβάξουν τις πλαστικές συσκευασίες των burger τους, τη μια πάνω στην άλλη. Πίσω τους περιμένει μια νέα φουρνιά πεινασμένων που μόλις αγόρασε ένα φτηνό fast food γεύμα και ψάχνει σημείο να το φάει. Η ουρά των ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν φαγητό από το γειτονικό Μc Donalds μεγαλώνει. Λίγο νοτιότερα, στο Burger King, ή ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται.

Η Plaça Catalunya, το μέρος της που ξεκινά η περίφημη Las Ramblas, γνωρίζει στιγμές αρνητικής δόξας. Το κάποτε κοσμοπολίτικο μέρος συγκέντρωσης των Καταλανών έχει αλλάξει χαρακτήρα. Η επέλαση του τουρισμού δεν αμφισβητείται από κανέναν. Θα μπορούσε ποτέ ένας νορμάλ επισκέπτης με ενδιαφέρον για την πόλη να συμβιώσει με ένα πλήθος που στοιβάζεται σε fast food, στις μπουτίκ της Barca και τις Adidas; Η Βαρκελώνη, ο κάποτε παράδεισος του τουριστικού διαλόγου, το κάποτε παράδειγμα της τουριστικής ανάπτυξης, από εδώ που βρίσκομαι μοιάζει να έχει κυριολεκτικά παραδοθεί σε πλουμιστούς τουρίστες μηδαμινής γνώσης γύρω από τον τόπο που πατούν οι πλαστικές σόλες των παπουτσιών τους.

•Μπορεί η Βαρκελώνη των 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων να απορροφήσει, χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας της, τα 32 εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται σε ετήσια βάση; Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Τα αεροσκάφη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούν τα Terminal 2 και 3 του αεροδρομίου στο El Prat, απογειώνονται και προσγειώνονται σαν κουνούπια σε έλος.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X