Αρχαιολογία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό που μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία – Δεκάδες τεχνουργήματα και σκελετοί σε μυστηριώδη παραλιακή πόλη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό που μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία – Δεκάδες τεχνουργήματα και σκελετοί σε μυστηριώδη παραλιακή πόλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εργάτες μόλις άρχιζαν την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος διαμερισμάτων στη βορειοανατολική Βραζιλία, όταν άρχισαν να βρίσκουν ανθρώπινα οστά και θραύσματα αγγείων, οι άκρες των οποίων είχαν τόσο φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου που ήταν λείες. Είχαν βρει έναν αρχαιολογικό θησαυρό.

Σύντομα, οι ανασκαφές στην συγκεκριμένη τοποθεσία στην παράκτια πόλη του Σάο Λουίς αποκάλυψαν χιλιάδες τεχνουργήματα που άφησαν αρχαίοι λαοί πριν από 9.000 χρόνια. Ένας θησαυρός που οι αρχαιολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της ανθρώπινης εγκατάστασης στη Βραζιλία.

 

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Wellington Lage, λέει ότι δεν είχε ιδέα σε τι έμπλεκε όταν ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός γίγαντας MRV προσέλαβε την εταιρεία του, W Lage Arqueologia, το 2019 για να πραγματοποιήσει μια μελέτη αρχαιολογικών επιπτώσεων στην περιοχή, κάτι που είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανέγερση μιας πολυκατοικίας.

Καλυμμένο με τροπική βλάστηση και συνορεύοντας με την αστική έκταση του Σάο Λουίς, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μαρανχάο, το οικόπεδο των έξι εκταρίων (15 στρεμμάτων) ήταν γνωστό ως φάρμα της Ροζάνε, από την κόρη ενός αείμνηστου τοπικού γαιοκτήμονα.  Ερευνώντας την περιοχή, ο Lage έμαθε ότι εκεί είχαν βρεθεί ενδιαφέροντα απομεινάρια από τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένου μέρους μιας ανθρώπινης γνάθου το 1991.

 


Σύντομα η ομάδα του βρήκε πολύ περισσότερα: πάρα πολλά λίθινα εργαλεία, κεραμικά θραύσματα, διακοσμημένα όστρακα και οστά.

Σε τέσσερα χρόνια ανασκαφών, ανακάλυψαν 43 ανθρώπινους σκελετούς και περισσότερα από 100.000 τεχνουργήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς της Βραζιλίας (IPHAN), το οποίο ανακοίνωσε την ανακάλυψη αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «μεγαλειώδη».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να καταγράψουν τα αντικείμενα, να τα αναλύσουν λεπτομερώς, να τα εκθέσουν και να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους.

“Δουλεύουμε τέσσερα χρόνια τώρα και μόλις που έχουμε ξύσει την επιφάνεια”, δήλωσε ο Lage, ένας 70χρονος κάτοικος του Σάο Πάολο, του οποίου η σύζυγος και τα δύο παιδιά είναι επίσης αρχαιολόγοι.

Ξαναγράφοντας την ιστορία

Τα προκαταρκτικά ευρήματα τραβούν ήδη την προσοχή στην επιστημονική κοινότητα.  Ο Lage λέει ότι η ομάδα του – η οποία αυξήθηκε σε 27 άτομα συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αρχαιολόγων, χημικών, ενός ιστορικού και ενός σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ – βρήκε τέσσερις διαφορετικές εποχές κατοίκησης στην περιοχή.

 

Το ανώτερο στρώμα άφησε ο λαός Tupinamba, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι ίδρυσαν το Sao Luis το 1612.  Ακολουθεί ένα στρώμα από αντικείμενα τυπικά για τους λαούς των τροπικών δασών του Αμαζονίου και μετά ακολουθεί ένα “sambaqui“: ένα ύψωμα από κεραμικά, όστρακα και οστά που χρησιμοποιούνταν από ορισμένες ομάδες ιθαγενών για να χτίσουν τα σπίτια τους ή να θάψουν τους νεκρούς τους.  Από κάτω, περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεται ένα άλλο στρώμα, το οποίο άφησε μια ομάδα που έφτιαχνε υποτυπώδη κεραμικά και ζούσε πριν από περίπου 8.000 έως 9.000 χρόνια, με βάση το βάθος του ευρήματος.

Αυτό είναι πολύ παλαιότερο από τον παλαιότερο τεκμηριωμένο “προ-σαμπακικό” οικισμό που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, ο οποίος χρονολογείται πριν από 6.600 χρόνια, δήλωσε ο Lage.  “Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την ιστορία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Βραζιλίας”, δήλωσε στο AFP.

Οι επιστήμονες συζητούν εδώ και καιρό για το πότε ακριβώς και πώς έφτασαν οι άνθρωποι στην Αμερική και κατοίκησαν την Αμερική από την Ασία. Το εύρημα του Lage υποδηλώνει ότι αποίκισαν αυτή την περιοχή της σημερινής Βραζιλίας τουλάχιστον 1.400 χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

 

‘Ορόσημο’

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν τώρα να χρονολογήσουν τα αντικείμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιώντας ισοτοπική ανάλυση.  Ήδη, η περιοχή “αποτελεί ορόσημο στην κατανόηση της προϊστορικής Βραζιλίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IPHAN.

“Είναι μια απόδειξη της μακράς ιστορίας της ανθρώπινης εγκατάστασης (στην περιοχή), αποδεικνύοντας ότι προηγείται όσων είχαν καταγραφεί προηγουμένως στη Βραζιλία”.

Ο αρχαιολόγος Arkley Bandeira του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Maranhao, το οποίο κατασκευάζει ένα εργαστήριο και ένα μουσείο για να στεγάσει τα αντικείμενα με χρηματοδότηση από την MRV, ανέφερε σε μια δήλωση ότι η περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες νέες γνώσεις για τον πολιτισμό και την ιστορία αρχαίων λαών που χάθηκαν στο παρελθόν.

“Αυτά τα ευρήματα… διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αφήγηση της μακράς ιστορίας μας”, είπε.

Πηγή: FOXreport.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X