Fragilemag

Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν: Χωρίς χιούμορ, καμία ελευθερία – Χωρίς ελευθερία, καμία αγάπη

Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν: Χωρίς χιούμορ, καμία ελευθερία – Χωρίς ελευθερία, καμία αγάπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το έργο του Κορεάτη φιλόσοφου Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σύγχρονη κοινωνία. Παρουσιάζει επίσης συγκεκριμένες ιδέες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ή να αντισταθούμε στις δικές μας αδυναμίες, επιθυμίες και ματαιοδοξίες.

Ο Χαν γεννήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας το 1959. Σπούδασε μεταλλουργία στην Κορέα πριν μετακομίσει στη Γερμανία για να σπουδάσει φιλοσοφία, γερμανικά και θεολογία. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο der Künste στο Βερολίνο. Η φήμη του ξεκίνησε με τη δημοσίευση του βιβλίου Η κοινωνία της κόπωσης.

Η θέση του Χαν είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει εισβάλει στο μυαλό μας. Η ικανότητά μας να είμαστε παρόντες στη ζωή μας, να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε απειλείται από αυτήν την εισβολή. Ο νεοφιλελευθερισμός – τουλάχιστον για πολλούς – έχει γίνει ένας απρόσκλητος επισκέπτης που αρνείται να αφήσει το μυαλό μας.
Ο Χαν δηλώνει, σε όλο του το έργο, ότι ως κοινωνία ολοένα και περισσότερο διολισθαίνουμε στον ναρκισσισμό. Για αυτόν τον λόγο, είναι καιρός για τους πολίτες να ενδιαφερθούν περισσότερο για την ευημερία της κοινωνίας από το ατομικό συμφέρον. «Η ευθύνη για την κοινότητα καθορίζει τους πολίτες. Οι καταναλωτές στερούνται υπευθυνότητας, πάνω απ’ όλα», γράφει ο Χαν στο βιβλίο του, In the Swarm: Digital Prospects. Το αποτέλεσμα αυτής της ναρκισσιστικής εξέλιξης είναι γνωστό: άγχος, εξάντληση και κατάθλιψη. «Η κατάθλιψη είναι μια ναρκισσιστική ασθένεια», δηλώνει ο Χαν στο βιβλίο του Η Αγωνία του Έρωτα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X