Διάστημα

Νέες εικόνες αποκαλύπτουν τα πραγματικά χρώματα του Ουρανού και του Ποσειδώνα

Νέες εικόνες αποκαλύπτουν τα πραγματικά χρώματα του Ουρανού και του Ποσειδώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο εξώτεροι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος δεν έχουν τα χρώματα που νομίζουμε, επιβεβαιώνει νέα ανάλυση.

Στις εικόνες που τράβηξε τη δεκαετία του 1980 το Voyager 2 της NASA, η μόνη αποστολή που έχει επισκεφθεί τους δύο πλανήτες μέχρι σήμερα, ο Ουρανός έχει ανοιχτό κυανό χρώμα και ο Ποσειδώνας βαθύ μπλε.

 

Στην πραγματικότητα, και τα δύο σώματα έχουν παραπλήσια γαλαζοπράσινη απόχρωση, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Η κύρια διαφορά είναι ότι ο Ποσειδώνας έχει μια επιπλέον δόση μπλε, κάτι που αποδίδεται σε ένα λεπτότερο στρώμα ομίχλης στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

 

Η απόκλιση των εικόνων του Voyager 2 από τα πραγματικά χρώματα ήταν γνωστή στους πλανητικούς επιστήμονες και οφείλεται στο γεγονός ότι η κάμερα του σκάφους δεν ήταν έγχρωμη αλλά ήταν ασπρόμαυρη.

Για να προκύψουν τα έγχρωμα πορτρέτα, οι υπεύθυνοι της αποστολής συνδύασαν διαδοχικές λήψεις με τρία διαφορετικά χρωματιστά φίλτρα, μια τεχνική που είναι πρακτικά δύσκολο να πετύχει τη σωστή ισορροπία χρωμάτων.

 

Επιπλέον, στις εικόνες του Ποσειδώνα είχε ενισχυθεί εσκεμμένα η αντίθεση ώστε να αναδειχθούν τα σύννεφα της ατμόσφαιρας και η τεράστια καταιγίδα που μαινόταν τότε κοντά στον ισημερινό.

Η νέα μελέτη αξιοποιεί παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του επίγειου τηλεσκοπίου VLT στη Χιλή.

 

Και στα δύο όργανα, όλα τα εικονοστοιχείο (pixel) μπορούν να καταγράφουν όλα τα χρώματα.

Με την κατάλληλη επεξεργασία και εξισορρόπηση, οι νέες εικόνες προσφέρουν «την πιο ακριβή αναπαράσταση [των χρωμάτων] μέχρι σήμερα» γράφουν οι ερευνητές.

 

Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα απέραντο γαλάζιο. Η ομοιότητα δεν προκαλεί έκπληξη, αφού οι πλανήτες αποτελούνται από τα ίδια υλικά -νερό, αμμωνία, μεθάνιο- και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X