Διεθνή

10 μνηστήρες να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον

10 μνηστήρες να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ηδη οι μνηστήρες φτάνουν μέχρι στιγμής τους δέκα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, είναι η τελευταία που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και μπήκε στην πλούσια λίστα των δελφίνων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα δώσω τη μάχη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ως συντηρητική και θα κυβερνήσω ως συντηρητική» έγραψε χθες η 46χρονη στην Daily Telegraph.

Η διαδικασία ξεκινά σήμερα για την εκλογή εκείνου που θα βρεθεί στο τιμόνι των Τόρις και θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Ειδικότερα, απόψε θα συνεδριάσει η περίφημη «Επιτροπή 1922» των Συντηρητικών για να καθορίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες, τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της κούρσας. Θα αποφανθεί για το αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, ή αν τελικά θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός όπως ζητάνε πολλοί ή αν ακόμη η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στην περίπτωση της Τερέζας Μέι.

Οι δελφίνοι χρειάζονται τη στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων για να θέσουν υποψηφιότητα και θα πρέπει να το κάνουν μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού συνταχτεί η λίστα των υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού θα περάσει από δύο φάσεις.

Μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών να καταλήγει σε δύο υποψήφιους. Τότε θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το βρετανικό κοινοβούλιο κλείνει για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 21 Ιουλίου.

Ο τρόπος σύνθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονταν οι ελεύθεροι πολίτες στην αρχαία Ρώμη. Υπάρχουν οι «Πατρίκιοι», δηλαδή οι 22 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που τις περισσότερες φορές έχουν φτάσει σε αυτήν τη θέση είτε επειδή πέρασαν από διάφορα άλλα κυβερνητικά πόστα με επιτυχία, οπότε έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, είτε γιατί έχουν πολλές και καλές διασυνδέσεις εντός του κόμματος.

Ακολουθούν οι «Ιππείς», αυτοί είναι περίπου 120 βουλευτές σε χαμηλότερες κυβερνητικές βαθμίδες. Είναι π.χ. υφυπουργοί, γραμματείς υπουργείων, κ.α. Τέλος είναι οι «Πλήβειοι». Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος οι οποίοι δεν κατέχουν κανένα απολύτως κυβερνητικό αξίωμα. Συνήθως μάλιστα, όχι πάντα, κάθονται στα πίσω έδρανα της βουλής και γι’ αυτό είναι γνωστοί και ως «backbenchers».

Οι νεότεροι και πιο φιλόδοξοι από αυτούς περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να «παίξουν μπάλα», ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις κυβερνητικές θέσεις και έτσι απελευθερωμένοι πια, ασκούν πολύ πιο εύκολα κριτική στον εκάστοτε ηγέτη.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Συντηρητικοί έχουν 358 βουλευτές στην βουλή των Κοινοτήτων, οι «Πλήβειοι» υπολογίζονται σε 216. Αυτοί εκλέγουν τα 18 μέλη του παγκοσμίου φήμης πια οργάνου του κόμματος «Επιτροπή 1922».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X