Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν και την Κανταχάρ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν και την Κανταχάρ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αφγανιστάν– Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.

ΗΠΑ: Παραμένει η δέσμευση για την σταθερότητα στο Αφγανιστάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, στον οποίο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας, εν μέσω της ταχείας προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν εξήγησαν στον Αφγανό πρόεδρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα επιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες.

Διαβεβαίωσαν ακόμη τον κ. Γάνι ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X