Διεθνή

Al Jazeera: Διαπραγματεύσεις Ισραήλ -Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων

Al Jazeera: Διαπραγματεύσεις Ισραήλ -Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά από 21 ημέρες φρίκης και εγκλημάτων πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με πάνω από 8.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές από τις 7 Οκτωβρίου, με τους εκτοπισμένους να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και πάνω από 220 ανθρώπους να έχουν απαχθεί, η νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως περνά στην επόμενη φάση.

Πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς “προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο“, ενώ τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το CNN, αφού διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως υπήρξε “σημαντική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η αναφορά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και αξιωματούχων της Χαμάς στο Κατάρ, έρχεται σε συμφωνία με την πρόσφατη ετοιμότητα του Ισραήλ να πληρώσει ένα τίμημα για την απελευθέρωση των ομήρων, την ανησυχία των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την άμεση ανάγκη της Παλαιστίνης για κατάπαυση του πυρός.

Τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναβάλλει την εισβολή στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός συνοδεύεται από σοβαρές εγγυήσεις. Εδώ είναι που το Κατάρ έρχεται ως μεσολαβητής, για να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς θα εκπληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.

“Τεράστιο κατόρθωμα στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός”

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Ibrahim Fraihat από το Ινστιτούτο της Ντόχα, αναφέρει ότι η είδηση είναι ένα “τεράστιο κατόρθωμα” ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.

Θα είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός [ή] θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;” δήλωσε ο Fraihat στο Al Jazeera.

“Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή απόρριψη σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός … Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, στη συνεδρίασή της, ζήτησε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και ήταν λίγο ντροπαλή ακόμη και να το πει. Έτσι, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση“, δήλωσε στο ίδιο μέσο.

Πηγές όμως αναφέρουν πως ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία, παραμένουν ακόμα ζητήματα.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής Barbara Leaf βρίσκεται στη Ντόχα για συναντήσεις με την ηγεσία του Κατάρ, δήλωσε πρόσωπο που έχει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το CNN, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι “κάθε δίαυλος είναι ένας πιθανός δίαυλος“.

“Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές – έχουμε έναν στόχο και εμπιστεύομαι το κράτος του Ισραήλ και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)… και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε πίσω τους ομήρους και τους αγνοούμενους”, δήλωσε ο Gallant.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X