Διεθνή

Ανταποκρίτρια των Financial Times: «Έχουμε συμφωνία στο Eurogroup»

Ανταποκρίτρια των Financial Times: «Έχουμε συμφωνία στο Eurogroup»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ωςαπάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Λευκός καπνός φέρεται πως βγαίνει από το Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών φέρεται να ήλθαν σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των FT στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan υπάρχει ένα νέο σημαντικό σημείο στη παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT, «στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των ομολόγων-corona και άλλες όχι. Η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο».

Η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς αναβλήθηκε τρεις φορές. Οι ΥΠΟΙΚ βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Νωρίτερα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. «Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού… Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», πρόσθεσε.Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), όμως μετά από δύο αναβολές, η ώρα έναρξης καθορίστηκε στις 22:30.

Συμφωνία 500 δισ. ευρώ στο Eurogroup-Το παρασκήνιο και η απόφαση

Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

Δείτε ακόμη:

Μόσχα: Οι πρώτες μεταγγίσεις πλάσματος αίματος από ασθενείς με κορονοϊό που ανέρρωσαν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X