Διεθνή

Αργεντινή: Μία χώρα σε παροξυσμό

Αργεντινή: Μία χώρα σε παροξυσμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Μία χώρα σε παροξυσμό. Ένα πάρτι άνευ προηγουμένου και εκατομμύρια στους δρόμους για την αποθέωση του Λιονέλ Μέσι και της παρέας του. Μια έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού που είχε πολλή ανάγκη η Αργεντινή.

Κάπως ανορθόδοξα ολοκληρώθηκε η παρέλαση των πρωταθλητών κόσμου στο ποδόσφαιρο στο Μπουένος Άιρες, καθώς η αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αργεντινής με ελικόπτερα στον Οβελίσκο, που ήταν το επίκεντρο των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Οι αρχές αποφάσισαν να πάρουν τους πρωταθλητές με ελικόπτερα, γιατί δύο άτομα πήδηξαν από μια γέφυρα στο λεωφορείο που τους μετέφερε. Έτσι, για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε η μεταφορά τους με ιπτάμενα μέσα.

Ωστόσο, παρά την απογοήτευση πολλών ανθρώπων (υπολογίζεται ότι στην πορεία που θα ακολουθούσε το πούλμαν των πρωταθλητών βρίσκονταν ακόμη και τέσσερα εκατομμύρια φίλαθλοι), η απόφαση αυτή δεν ήταν ικανή να χαλάσει τη γιορτή. Άλλωστε και ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε εθνική αργία την ημέρα, ώστε η χώρα να γιορτάσει τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Χιλιάδες είχαν κατασκηνώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης στον Οβελίσκο, το εμβληματικό ορόσημο του Μπουένος Άιρες που είναι ο παραδοσιακός τόπος εορτασμών. Και το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης έβαλε τίτλο «Ο Μέσι και η Κούπα έφτασαν σπίτι».

Πάνδημη ευτυχία

Σε πελάγη ευτυχίας τα περίπου 48 εκατομμύρια Αργεντινών μετά την θριαμβευτική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρα από τον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του.

Το Μπουένος Άιρες ντύθηκε στα γαλανόλευκα με τη μεγάλη παρέλαση για την αποθέωση των πρωταθλητών κόσμου να είναι σε εξέλιξη, την ώρα που εκατομμύρια έχουν κατακλύσει τους δρόμους σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ενθουσιασμού και χαράς.

Η παρέλαση ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και μετά από τόσες ώρες το πάρτι δεν έχει τελειώσει, καθώς υπολογίζεται ότι στους δρόμους της αργεντίνικης πρωτεύουσας βρίσκονται περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων χρειάστηκαν τόσες πολλές ώρες, αφού σε ορισμένα σημεία το πούλμαν των νικητών πήγαινε με ταχύτητα πεζού.

Για τον λόγο αυτό το πλάνο για να φτάσει η εθνική ομάδα με το τρόπαιο στην πλατεία του οβελίσκου άλλαξε άρδην. Το πούλμαν μπήκε σε ένα πάρκινγκ και ο Λίο Μέσι με τους συμπαίκτες και όλη την αποστολή επιβιβάστηκαν σε πέντε ελικόπτερα που θα τους μεταφέρουν στο κεντρικό σημείο του Μπουένος Άιρες για την κορύφωση των πανηγυρισμών.

Χαμόγελα, σημαίες, ενθουσιασμός, άφθονη μπύρα. Ακόμη και αν τελικά πολλοί δεν κατόρθωσαν να δουν τους ήρωες της ημέρας, απόψε η Αργεντινή θα αργήσει πολύ να πάει για ύπνο.

Σε πρώτο πλάνο, ποιος άλλος; Ο Λιονέλ Μέσι, ο ηγέτης της αλμπισελέστε, που πήρε την εθνική ομάδα της χώρας του από το χεράκι (μαζί με πολλούς άξιους συμπαραστάτες φυσικά) και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου.

Και δεν θα μπορούσε να λείπει από τους εορτασμούς ο Ντιέγκο Μαραντόνα, με πολλούς από τους φιλάθλους να φορούν φανέλες με το όνομά του και να θυμίζουν την κούπα που έφερε εκείνος στη χώρα πριν από περίπου τρεις δεκαετίες.

Το πάρτι, φυσικά, έχει ξεκινήσει από την Κυριακή και το τελευταίο πέναλτι στο οποίο ευστόχησε η Αργεντινή για να νικήσει τη Γαλλία με 4-2, έπειτα από το συγκλονιστικό 3-3 στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

Το αεροσκάφος πως μετέφερε τους πρωταθλητές προσγειώθηκε με πυροσβεστικά οχήματα να σχηματίζουν μια αψίδα θριάμβου με νερό ενώ χιλιάδες κόσμου περίμενε στους γύρω χώρους του αεροδρομίου. Φυσικά, το πάρτι θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας σε όλη την πόλη.

Η Αργεντινή κλαίει μόνο από χαρά ενώ ο Μέσι δεν θα τελειώσει την καριέρα του ως «βασιλιάς χωρίς στέμμα».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X