Διεθνή

Αυστρία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την ευθανασία

Αυστρία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την ευθανασία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας, νομοσχέδιο που εγκρίνει την υποβοηθούμενη ευθανασία..

Μετά την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία η χώρα γίνεται η έκτη ευρωπαϊκή που νομιμοποιεί την ευθανασία.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Αυστρίας, που σύμφωνα με το AFP, είχε κρίνει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η απαγόρευση της ευθανασίας παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Ο νόμος που ίσχυε μέχρι σήμερα, προέβλεπε ποινής φυλάκισης έως 5 ετών για όποιον βοηθούσε κάποιον να βάλει τέλος στη ζωή του.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ακροδεξιό FPÖ και αφορά ενήλικες που λόγω ανίατης ασθένειας ή ασθένειας που έχει προκαλέσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Η υπουργός δικαιοσύνης Άλμα Τσάντις διευκρίνισε πως «κανείς δεν θα επιλέγει τον δρόμο του θανάτου αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες».

Σε αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε και ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της παρηγοριτικής φροντίδας με προϋπολογισμό 108 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαδικασία για την τελική έγκριση της ευθανασίας θα είναι πολύ αυστηρή και θα περνάει από δύο γιατρούς που θα κρίνουν το εάν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει την απόφαση.

Από τη στιγμή που θα γίνεται η αίτηση από τον ασθενή, θα έπεται μια περίοδος 12 εβδομάδων μέχρι την υλοποίηση της, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις που θα μειώνεται σε δύο, ώστε να είναι δυνατόν να ανατραπεί η κατάληξη σε περιπτώσεις δεύτερων σκέψεων και αλλαγής της απόφασης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X