Διεθνή

BBC- Υπόθεση Uber: Σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή Μακρόν και κορυφαίων πολιτικών

BBC- Υπόθεση Uber: Σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή Μακρόν και κορυφαίων πολιτικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

BBC- Υπόθεση Uber:  Τα αρχεία αυτά, όπως αναφέρει το BBC , περιγράφουν λεπτομερώς την εκτεταμένη βοήθεια που έλαβε η Uber από ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Νέλι Κρόες.

Σύμφωνα πάντα με το BBC τα 124.000 αρχεία της Uber, που περιλαμβάνουν συνομιλίες, αποκαλύπτουν τις μεθόδους της εταιρίας.

Εκείνη την εποχή, η Uber δεν ήταν απλώς μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κόσμο – ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες, κατατρεγμένη από δικαστικές υποθέσεις, ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και σκάνδαλα παραβίασης δεδομένων.

Τελικά, οι μέτοχοι κουράστηκαν από τις ενέργειες αυτές και ο Τράβις Κάλανικ απομακρύνθηκε το 2017.

 Η βοήθεια του Μακρόν

Το Παρίσι ήταν το σκηνικό της πρώτης εκτόξευσης της Uber στην Ευρώπη και συνάντησε σκληρή αντίσταση από τη βιομηχανία ταξί, με αποκορύφωμα τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους.

Τον Αύγουστο του 2014, ένας φιλόδοξος πρώην τραπεζίτης ο Emmanuel Macron είχε μόλις διοριστεί υπουργός Οικονομίας. Έβλεπε την Uber ως πηγή ανάπτυξης και αναγκαίων νέων θέσεων εργασίας και ήθελε να βοηθήσει…

Εκείνον τον Οκτώβριο, πραγματοποίησε μια συνάντηση με τον Κάλανικ και άλλα στελέχη και λομπίστες, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας μακράς -αλλά ελάχιστα δημοσιοποιημένης- θητείας ως υπέρμαχος των συμφερόντων της αμφιλεγόμενης εταιρείας στην κυβέρνηση.

Η Uber λέει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν σύμφωνη με τις σημερινές αξίες» και είναι μια «διαφορετική εταιρεία» σήμερα.

Η επίτροπος που έκανε λόμπινγκ υπέρ της Uber

Οι φάκελοι αποκαλύπτουν επίσης πώς η σχέση της Uber με μία από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης, την πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, ξεκίνησε σημαντικά νωρίτερα και ήταν βαθύτερη από ό,τι είχε γίνει γνωστό προηγουμένως, θέτοντάς την σε προφανή παραβίαση των κανόνων που διέπουν τη συμπεριφορά των επιτρόπων.

Αποκαλύπτουν ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για να συμμετάσχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Uber πριν καν εγκαταλείψει την τελευταία της ευρωπαϊκή θέση τον Νοέμβριο του 2014.

Οι κανόνες της ΕΕ λένε ότι οι επίτροποι πρέπει να τηρούν μια περίοδο “ψυχραιμίας”, στη συνέχεια 18 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες θέσεις εργασίας απαιτούν την έγκριση της Επιτροπής.

Ως επίτροπος, η Kroes επέβλεπε την ψηφιακή πολιτική και την πολιτική ανταγωνισμού και ήταν μια υψηλού προφίλ ανταγωνίστρια των big tech, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στοα τεράστια πρόστιμα κατά της Microsoft και της Intel.

Αλλά από όλες τις εταιρείες στις οποίες θα μπορούσε να εργαστεί μετά την αποχώρησή της, η Uber ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη επιλογή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X