Διεθνή

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μεγάλη συμμετοχή και πλειοψηφία ή εκλογές

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μεγάλη συμμετοχή και πλειοψηφία ή εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες. Στην συμμετοχή και την αποχή αναμένεται να κριθεί η διαδικασία…

Στην περίπτωση που η συμμετοχή είναι χαμηλότερη από 50% ή 903.000 ψήφους, τότε είναι πολύ πιθανό η αντιπολίτευση να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην παρούσα Βουλή για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ζόραν Ζάεφ θα υποχρεωθεί να πάει σε νέες εκλογές ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να πετύχει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντική επίδραση. Κι΄ αυτό γιατί στην περίπτωση που εγκριθεί μετά τις εκλογές η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για κύρωση στη Βουλή με τρεις μήνες καθυστέρηση. Δηλαδή αντί για Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει Μάιο ή Ιούνιο. Και όπως γίνεται αντιληπτό ένας νέος καθοριστικός παράγοντας υπεισέρχεται στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής:

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

«Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού».

Υπέρ του «ναι» τάχθηκε όμως και ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, ο οποίος επισήμανε ότι η συμφωνία «αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στις τελευταίες του δηλώσεις πριν το δημοψήφισμα, χαρακτήρισε εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X