Διεθνή

Δημοσκόπηση-έκπληξη: Οι Γερμανοί δεν θεωρούν πρώτη  απειλή τη Ρωσία – Τι φοβούνται περισσότερο

Δημοσκόπηση-έκπληξη: Οι Γερμανοί δεν θεωρούν πρώτη  απειλή τη Ρωσία – Τι φοβούνται περισσότερο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί θεωρούν τώρα θέματα όπως η μετανάστευση και η απειλή από το ριζοσπαστικό Ισλάμ ως πιο άμεσες ανησυχίες από την απειλή του Κρεμλίνου.

Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, μιας συνάντησης κορυφαίων πολιτικών και αμυντικών αξιωματούχων που ξεκινά στη Γερμανία την Παρασκευή.

Ενώ η Ρωσία θεωρούνταν ως η υπ’ αριθμόν ένα απειλή στη Γερμανία στην περσινή έκθεση του Δείκτη Ασφαλείας του Μονάχου, τώρα έχει υποχωρήσει στην έβδομη θέση της ετήσιας έκθεσης.

Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται σε όλη την ομάδα των χωρών G7 – η απειλή από τη Ρωσία αναφερόταν ως η κορυφαία ανησυχία σε έρευνες που διεξήχθησαν στα τέλη του 2022 για τον Δείκτη Ασφαλείας του Μονάχου 2023, αλλά ένα χρόνο αργότερα έπεσε στην τέταρτη θέση συνολικά.

Τα ευρήματα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη, καθώς η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολεμική προσπάθεια παραπαίει λόγω της συνεχιζόμενης αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι δεν επαρκεί, καθώς οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Το συμπέρασμα της έρευνας ότι η γερμανική κοινή γνώμη ανησυχεί λιγότερο από ό,τι κάποτε για τη ρωσική απειλή είναι ένα σημάδι της μετατόπισης των προτεραιοτήτων στην Ευρώπη, καθώς ο επίμονος πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στη φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο ίδιος ο Ζελένσκι αναμένεται ευρέως να κάνει την εμφάνισή του – δύο χρόνια αφότου πέταξε στο Μόναχο για να κάνει μια απελπισμένη έκκληση για διεθνή βοήθεια στη διάσκεψη, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Η λίστα των απειλών

Ο Δείκτης Ασφαλείας του Μονάχου 2024 αποκαλύπτει επίσης πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανταγωνίζεται άλλες γεωπολιτικές απειλές και προτεραιότητες.

Η ανησυχία για τη μαζική μετανάστευση και τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία βρίσκονται πλέον στην κορυφή του καταλόγου των απειλών στη Γερμανία – μια μεταστροφή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η απειλή που συνιστά η ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία ανέβηκε στη δεύτερη θέση, σε σύγκριση με την 16η θέση πέρυσι. Η μαζική μετανάστευση ως αποτέλεσμα πολέμου ή κλιματικής αλλαγής, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη θέση πέρυσι, κάθεται τώρα στην πρώτη θέση. Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τις τάσεις στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

«Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου φαίνεται ότι προκάλεσε μια έξαρση της γερμανικής ανησυχίας για τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία έχει τώρα το υψηλότερο επίπεδο ανησυχίας για τη μετανάστευση μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα».

Η έρευνα, στην οποία ερωτήθηκαν 12.000 άτομα το περασμένο φθινόπωρο, παρέχει επίσης μια ζοφερή εικόνα του τρόπου σκέψης πολλών από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Μεγάλα τμήματα των πληθυσμών των χωρών της G7 πιστεύουν ότι οι χώρες τους θα είναι λιγότερο ασφαλείς και πλούσιες σε 10 χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, οι προοπτικές των λεγόμενων BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – κρίνονται πιο θετικά από τους πληθυσμούς τους.

Το επιβλητικό 72% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε απολυταρχίες, σε σύγκριση με το 46% πριν από μια δεκαετία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X