Διεθνή

Δημοσκόπηση Σκόπια: Με Ζάεφ γρηγορότερα η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Δημοσκόπηση Σκόπια: Με Ζάεφ γρηγορότερα η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Ζόραν Ζάεφ με ποσοστό 32% σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 27% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα (17.2) και λιγότερο από δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία.

Αντίστοιχα, ποσοστό 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανείς από τους δύο δεν είναι ικανός για το τιμόνι της χώρας.

Ένα 42% των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα εκτιμά ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ μόλις ένα 22% μπορεί αυτό να επιτευχθεί από μία κυβέρνηση του VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία παραμένουν οι χαμηλοί μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στη χώρα, ενώ η διαφθορά και το έγκλημα βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Ακολουθούν η ανεργία, η μετανάστευση και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ένα 30% εκτιμά ότι αυτά μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα από μία κυβέρνηση Ζάεφ ενώ ένα 26% θεωρεί ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε αυτά.

Την ίδια ώρα ένα 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει τη συνταγή και το φάρμακο στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα ποσοστό 18% εκτιμά ότι η αύξηση των μισθών ήταν το πιο θετικό μέτρο που πήρε η κυβέρνηση Ζάεφ στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησής της ενώ ένα 17% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν η πιο σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά (44%) το έργο των υπηρεσιακών υπουργών που προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 35% που συγκεντρώνουν οι θετικές γνώμες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1080 ερωτηθέντων, από τις 18 έως τις 29 Ιανουαρίου, με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο και με στατιστικό όριο λάθους το οποίο κυμαίνεται από -3%με +3%.

Δεν όρισε νέο υπουργό εργασίας το VMRO-DPMNE

Χρέη υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής μέχρι τις 12 Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές θα εκτελεί η μέχρι πρότινος υφυπουργός Σανέλα Σκρίτζελιι η οποία προσέρχεται από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ. Στην κίνηση αυτή προχώρησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει ένα νέο πρόσωπο μετά την αποπομπή της Ρασέλα Μιζράχι το οποίο θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X