Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: 6 νικητές ελληνικής καταγωγής στη Βουλή και τη Γερουσία

Εκλογές ΗΠΑ: 6 νικητές ελληνικής καταγωγής στη Βουλή και τη Γερουσία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξι Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι κατάφεραν να εκλεγούν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δύο είναι γυναίκες και οι τέσσερις άνδρες.

Τα ονόματα των 6 είναι Αλέξης Γιαννούλιας, Ελένη Κουναλάκη, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζον Σαρμπάνης, Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάππας.

Ελένη Κουναλάκη

Η Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη είναι μεταξύ των Ελληνοαμερικανών που επανεξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο νέο Κογκρέσο.

Υπόδειγμα εκλογικής στρατηγικής από την ελληνοαμερικανική ομογένεια που στήριξε με όλα τα μέσα τους υποψήφιούς της.

Νικόλ Μαλλιωτάκη

Επίσης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ήταν από τις πρώτες γυναίκες που επανεξελέγησαν. Η Ελληνοαμερικανίδα Βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων είναι η μόνη που εκπροσωπεί την Νέα Υόρκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Αποδείχθηκε νικήτρια μετά από σκληρή μάχη έναντι του πρώην Δημοκρατικού βουλευτή Μαξ Ρόουζ.

Κρις Πάππας

Ο Κρις Πάππας είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά και ιδιαίτερα μαχητικός Ελληνοαμερικανός στο Κογκρέσο υπέρ των ελληνικών θέσεων. Κέρδισε την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Καρολάιν Λεβίτ, στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ.

Είναι γιος Ελλήνων μεταναστών που άνοιξαν ένα εστιατόριο που αποτέλεσε πόλο έλξης στο Νιου Χάμσαϊρ. Απόφοιτος του Harvard, ο Κρις Πάππας κατέθεσε τροπολογία για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ματαιώνοντας – επί του παρόντος – τα σχέδια της Άγκυρας.

O Πάππας στην πρώτη δήλωσή του μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους πολίτες του Νιού Χάμσαϊρ για το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν: Είπε ότι «θέλουν ηγέτες στο Κογκρέσο που μπορούν να συνεργαστούν μπροστά σε έναν κοινό σκοπό χρησιμοποιώντας κοινή λογική».

Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο νέο Αμερικανικό Κογκρέσο σηματοδοτεί η επανεκλογή στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα του Γκας Μπιλιράκη. Επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ, καθώς στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.

Μια νέα θητεία εκπροσωπώντας την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, πέτυχε ο Ελληνοαμερικανός Τζον Σαρμπάνης. Κατά την διάρκεια της καταμέτρησης διατήρησε μια διαφορά πάνω από 10 μονάδες, με τελική κατάληξη την άνετη επικράτηση έναντι της Γιουρίπζι Μόργκαν.

Εκτός από τους Ελληνοαμερικανούς, διευρύνεται ο κύκλος της ελληνικής επιρροής στο Κογκρέσο από Βουλευτές φιλικά διακείμενους προς τις ελληνικές θέσεις.

Για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισέρχεται ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιος του γνωστού Γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ επικράτησε άνετα στη 8η Περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο. Κέρδισε την έδρα από την οποία ξεκίνησε την πορεία του στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο πατέρας του.

Επίσης, η επανεκλογή του Δημοκρατικού Φρανκ Πάλον, βουλευτή στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης προκάλεσε ανακούφισε σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τον Τούρκο πρόεδρο ότι απειλεί την Ελλάδα, ζητώντας να μπλοκάρουν οι ΗΠΑ την πώληση αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία.

Ιδιαίτερα αναφορά, γίνεται και στην εκλογή του Αλέξη Γιαννούλια ως Υπουργού Εσωτερικών στο Ιλινόι, στο οποίο είχε διατελέσει προηγουμένως Υπουργός Οικονομικών, με τους Δημοκρατικούς.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στις εκλογές στις ΗΠΑ, ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την επί χρόνια Βουλευτή της 1ης Περιφέρειας, Ντίνα Τάιτους: Στο 63% της ενσωμάτωσης προηγείται του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X