Διεθνή

Ελβετία: Βρέθηκε «εξωγήινο όπλο» 3.000 ετών

Ελβετία: Βρέθηκε «εξωγήινο όπλο» 3.000 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα όπλο ηλικίας 3.000 ετών κατασκευασμένο από “εξωγήινο σίδηρο” ανακαλύφθηκε στην Ελβετία.

Η αιχμή βέλους – κατασκευασμένη από μετεωρίτη – βρέθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης σε μια αρχαία τοποθεσία της εποχής του χαλκού που ονομάζεται Mörigen στην Ελβετία.

Οι γεωλόγοι εξέτασαν τη σύνθεση του τεχνουργήματος, η οποία περιλαμβάνει το αλουμίνιο-26, ένα βραχύβιο ισότοπο που κάποτε ήταν άφθονο στο πρώιμο ηλιακό σύστημα – αλλά δεν απαντάται φυσικά στη Γη.

Ωστόσο, μόνο τρεις μετεωρίτες με τον ίδιο συνδυασμό μετάλλων έχουν πέσει στη Γη περίπου την ίδια εποχή στην Ευρώπη: Ένας στην Τσεχική Δημοκρατία, ένας άλλος στην Ισπανία και ο τρίτος στην Εσθονία. Η ομάδα πιστεύει ότι ο διαστημικός βράχος της Εσθονίας ήταν ο πιθανότερος υποψήφιος, ο οποίος απέχει πάνω από 1.400 μίλια από την Ελβετία. Η αιχμή βέλους έχει μήκος 1,5 ίντσας και ζυγίζει μόλις 0,102 ουγγιές.

Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να ελέγξει τη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, ακτίνων Χ και αναλύσεων με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Το αιχμηρό κομμάτι διαμορφώθηκε από έναν σιδερένιο μετεωρίτη που αποτελείται κυρίως από ορυκτά καμασίτη και ταενίτη που βρίσκονται μόνο στη Γη επειδή έπεσαν από το διάστημα.

Οι σιδερένιοι μετεωρίτες προέρχονται από τους πυρήνες αρχαίων πλανητών που καταστράφηκαν πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από καταστροφικά γεγονότα πρόσκρουσης κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή: Daily Mail

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X