Διεθνή

Επίθεση της Μελόνι στην ΕΚΤ για την άνοδο των επιτοκίων

Επίθεση της Μελόνι στην ΕΚΤ για την άνοδο των επιτοκίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σήμερα (28/6) στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29-30 Ιουνίου), επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα του πληθωρισμού και τοποθετήθηκε κατά της απόφασης της ΕΚΤ για μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός είναι ένας απεχθής κρυφός φόρος» τόνισε σήμερα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, η οποία μίλησε για «απλοϊκή συνταγή που ανέλαβε η ΕΚΤ» και είπε πως υπάρχει κίνδυνος «η συνεχής αύξηση των τιμών να είναι μια θεραπεία πιο επιβλαβής από την ασθένεια».

Η συνταγή της Τζόρτζια Μελόνι είναι παρόμοια με αυτή του να συνεχιστεί η θέσπιση μέτρων «για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων» και «οι αλυσίδες εφοδιασμού να αποφύγουν νέους επιζήμιους δεσμούς εξάρτησης».

Η σφοδρή κριτική στην ΕΚΤ φτάνει ύστερα από την χθεσινή ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με προ των πυλών νέα αύξηση των επιτοκίων και ακολουθεί την ήδη σκληρή στάση των Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Μιλάνο, Κρίστιαν Μαυρής, τονίζει πως για να εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της πολιτικής νευρικότητας από ιταλική σκοπιά, πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας, τον Απρίλιο του 2023 το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 2.811 δισεκατομμύρια, δηλαδή 47.775 ευρώ ανά πολίτη.

Χάρη στην υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ προβλέπεται στο 142,1% για το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Όμως η ιταλική οικονομία δείχνει μια αργή ανάπτυξη, στο σημείο που το 2026 το ιταλικό χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το ελληνικό. Στην προκειμένη περίπτωση, ένας υψηλός πληθωρισμός θα αποτελούσε ένα επιπλέον φρένο για την Ιταλία.

Όσο για αν θα πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε για την ιταλική οικονομία, μια έμμεση απάντηση ήρθε σήμερα (28/6) δια στόματος του ίδιου του Ιταλού ΥΠΟΙΚ, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο στους διαδρόμους της Κάτω Βουλής σχολίασε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι πως υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, στη Γερμανία έχει ήδη φτάσει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X