Διεθνή

Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«H Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη διερεύνηση των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη το βράδυ σε συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα.

«Κανένα σχέδιο που αγνοεί την Τουρκία ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την ίδια αφοσίωση», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στην περιοχή προκαλούνται από τις «ασυμβίβαστες στάσεις των Ελληνοκυπρίων».

Όσον αφορά την ενοποίηση του νησιού της Κύπρου, ο Πρωθυπουργός Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει εγγυητικό κράτος σε περίπτωση συμφωνίας για την ενοποίηση της Κύπρου», ανέφερε, προσθέτοντας: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι βαθιά ικανοποιημένοι με την αφοσιωμένη στάση της Τουρκίας σε μια λύση».

Ο Τατάρ βρίσκεται στην Τουρκία για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μετά από πρόσκληση του Ερντογάν.

Πολλοί αξιωματούχοι συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό του ψευδοκράτους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Το νησί της Κύπρου έχει διαιρεθεί από το 1974 όταν έλαβε χώρα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα μετά από δεκαετίες βίας κατά της τουρκικής κοινότητας του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητικής δύναμης», αναφέρει η dailysabah.com και συνεχίζει  «Έχουν γίνει ειρηνευτικές διαδικασίες επί του θέματος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας πρωτοβουλίας στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου που κατέρρευσε το 2017.

Το πρώτο σεισμικό σκάφος της Τουρκίας, το Barbaros Hayrettin, το οποίο αγόρασε από τη Νορβηγία το 2013, πραγματοποιεί εξερεύνηση στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017.

Το τρυπάνι με τουρκική σημαία Fatih ξεκίνησε τις υπεράκτιες εργασίες γεώτρησης στις 3 Μαΐου σε περιοχή που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Κύπρου. Η περιοχή εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει εγγραφεί στους ΟΗΕ και στις άδειες αδείας που χορήγησε η τουρκική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια στην Turkish Petroleum, την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Το δεύτερο σκάφος Yavuz, ένα δίδυμο σκάφος όπως το Fatih, βρίσκεται στα δυτικά του νησιού έξω από την Κάρπα.

Τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας βρίσκονταν στην περιοχή δυτικά των 32 μοιρών 16 λεπτών και 18 δευτερολέπτων ανατολικό γεωγραφικό μήκος. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών .

Η Τουρκία αμφισβήτησε τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής. Η μονομερώς διακηρυγμένη αποκλειστική οικονομική ζώνη της ελληνοκυπριακής διοίκησης παραβιάζει μέρος της Τουρκίας, ιδιαίτερα τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7.»

TRNC PM Tatar (L) and President Erdoğan

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Ελένη Βιτάλη: Το ειρωνικό σχόλιο για την εμφάνιση της Πάολα στη συναυλία του Θεοδωράκη

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν

Βραζιλία: Δεν έχουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X