Διεθνή

Ευρώπη- Άνοδος ακροδεξιάς: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στην Γερμανία

Ευρώπη- Άνοδος ακροδεξιάς: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στην Γερμανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ευρώπη- Άνοδος ακροδεξιάς: Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν από την μεγάλη άνοδο ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον της δημοκρατίας. Θορυβημένοι οι πολιτικοί αναλυτές αναζητούν τις αιτίες για αυτή τη στροφή.

Το κύμα κατά της ακροδεξιάς γιγαντώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι λοιπόν και σήμερα άλλοι 120.000 πολίτες λένε «Ποτέ ξανά» στον ναζισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία στην καρδιά του Βερολίνου, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Ράιχσταγκ, το οποίο είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις πιο σκοτεινές αλλά και πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας. Υπέρ του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά με ευρωεκλογές και εκλογικές αναμετρήσεις στην ανατολική

Οι ναζί κοινωνικά αποδεκτοί για άλλη μια φορά

Ενώ η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2024 η Αυστριακή συγγραφέας Elfriede Jelinek, καταγγέλλει στην Αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι η δημοκρατία υπονομεύεται.

Στο Βερολίνο οι διοργανωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Με στόχο να ταρακουνήσουν τα δημοκρατικά κόμματα ώστε να αντιδράσουν κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο και μεγάλες πόλεις της χώρας, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Συνθλίψτε τους ρατσιστές!”.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της συμμαχίας «Χέρι με Χέρι» και με βασικό σύνθημα «Εμείς είμαστε το ανάχωμα» έγινε στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία υπολογίζει ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.

Για τις διαδηλώσεις είχαν συντονιστεί περισσότερες από 1.700 οργανώσεις, με στόχο οι αντιδράσεις κατά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) να κλιμακωθούν και να διευρυνθούν το προσεχές διάστημα.

Στόχος τους είναι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τα δημοκρατικά κόμματα, καθώς θεωρούν ότι έως τώρα δεν έχουν αντιδράσει όπως θα έπρεπε στην άνοδο των ακραίων δυνάμεων.

Στη διαδήλωση έχουν δώσει το «παρών» πολλά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και της Αριστεράς, ενώ τις κινητοποιήσεις εναντίον της ακροδεξιάς χαιρέτισαν από τη Βουλή τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Εκτός από το Βερολίνο, διαδηλώσεις έγιναν στη Φρανκφούρτη, στη Δρέσδη, στο Πότσνταμ και σε άλλες πόλεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X