Διεθνή

Φινλανδία: Θα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Θα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική απόφαση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι «πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση αύριο Δευτέρα (16/5).

Ο Φινλανδός πρόεδρος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο της χώρας του=να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία». Και πρόσθεσε: «Η αποφυγή εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

Το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποτρέψει.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X