Διεθνή

Forbes: 14 κροίσοι με περιουσία πάνω από 100 δισ. ο καθένας

Forbes: 14 κροίσοι με περιουσία πάνω από 100 δισ. ο καθένας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν 14 άτομα στον πλανήτη, των οποίων η περιουσία ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι κατά 120% πλουσιότεροι από ό,τι πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτοί οι 14, των οποίων ο πλούτος είναι αυξημένος κατά 255% στην ίδια χρονική περίοδο, τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από τον… μέσο δισεκατομμυριούχο, τονίζει το Forbes.

14. Κάρλος Σλιμ

  • Καθαρή περιουσία: 102 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Τηλεπικοινωνίες

Αναδείχθηκε ως πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το 2010 έως το 2013, με αξία 74 δισ. δολαρίων. Αν και υπάρχουν τώρα άλλοι 13 μπροστά του, εξακολουθεί να είναι πιο πλούσιος από ποτέ, χάρη στην άνοδο του μεξικανικού πέσο και στην άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 60% για τον βιομηχανικό του όμιλο, Grupo Carso.

Carlos_Slim_Helú_ff845.jpg

13. Αμάνθιο Ορτέγκα

  • Καθαρή περιουσία: 103 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Zara

Η περιουσία του Ορτέγκα έχει μεγαλώσει κατά 26 δισ. δολάρια από πέρυσι, αυξάνοντας την καθαρή του περιουσία στα 12 ψηφία λόγω της ανόδου 43% των μετοχών της Inditex, που διευθύνει την αλυσίδα μόδας Zara. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ορτέγκα, περιλαμβάνει logistics, κατοικίες και ακίνητα γραφείων κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, αξίζει συνολικά 20 δισ. δολάρια και ενοικιάζεται από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Apple, η Amazon και η Walmart.

Amancio_Ortega_1fab5.jpg

12. Μάικλ Μπλούμπεργκ

  • Καθαρή περιουσία: 106 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Bloomberg LP

Τον Αύγουστο, η Bloomberg LP διόρισε τον Vlad Kliatchko ως διευθύνοντα σύμβουλο, τον πρώτο διευθύνοντα σύμβουλό της από το 2014, όταν ο Μπλούμπεργκ επέστρεψε μετά από τρεις θητείες ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Τον περασμένο Απρίλιο, ο 82χρονος συνιδρυτής του κολοσσού της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης δεσμεύτηκε να δωρίσει το 88% του μεριδίου του στην Bloomberg Philanthropies, η οποία χρηματοδοτεί δράσεις όπως η πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και η δημόσια υγεία, όταν πεθάνει, αν όχι νωρίτερα.

Michael_Bloomberg_0ac39.jpg

11. Σεργκέι Μπριν

  • Καθαρή περιουσία: 110 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Google

Sergey_Brin_d0fd5.jpg

10. Λάρι Πέιτζ

  • Καθαρή περιουσία: 114 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Google

Οι συνιδρυτές της Google έχουν παραιτηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια από τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά παραμένουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Google. Ο Πέιτζ ως επί το πλείστον αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, περνώντας χρόνο στα πέντε ιδιωτικά νησιά του, συμπεριλαμβανομένου ενός στα Φίτζι και ενός άλλου στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Μπριν όμως επέστρεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να υποβάλει αλλαγές στα μοντέλα chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google πέρυσι και συμπεριλήφθηκε ως «βασικός πυλώνας» όταν το Gemini κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.

Larry_Page_d571e.jpg

9. Μουκές Αμπάνι

  • Καθαρή περιουσία: 116 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Reliance Industries

Είναι ο πρώτος ασιάτης της Λέσχης των «100 δισ. δολαρίων» φέτος, χάρη στην άνθηση των μετοχών του ομίλου του, Reliance Industries. Τον Μάρτιο, διοργάνωσε ένα τριήμερο γκαλά για να γιορτάσει τον επερχόμενο γάμο του νεότερου γιου του, τον Ιούλιο. Η Rihanna εμφανίστηκε σε μια ιδιωτική παράσταση μπροστά σε 1.600 καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων των Mark Zuckerberg, Bill Gates και Ivanka Trump.

Mukesh_Ambani_d542f.jpg

8. Στιβ Μπάλμερ

  • Καθαρή περιουσία: 121 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Microsoft

Ο ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς θα μεταφέρει την ομάδα του (την πέμπτη πιο ακριβή στο ΝΒΑ) σε ένα νέο στάδιο αυτό το καλοκαίρι το οποίο έχτισε με ιδιωτική δαπάνη ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η περιουσία του Ballmer αυξήθηκε κατά 40 δισ. δολάρια από πέρυσι, εν μέρει λόγω της υψηλότερης αξίας των Clippers, αλλά κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών της Microsoft.

Steve_Ballmer_0d17b.jpg

7. Μπιλ Γκέιτς

  • Καθαρή περιουσία: 128 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Microsoft

Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Γκέιτς κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση που έχει από το 1992 λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Ένα δαπανηρό διαζύγιο το 2021 και τα 59 δισ. δολάρια που έχει δώσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο συνιδρυτής της Microsoft ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για 18 από τα 23 χρόνια από το 1995 έως το 2017.

Bill_Gates_96f68.jpg

6. Γουόρεν Μπάφετ

  • Καθαρή περιουσία: 133 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Berkshire Hathaway

Ο Μπάφετ, του οποίου ο επί χρόνια συνεργάτης Charlie Munger πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Νοέμβριο, βρέθηκε σε μια σπάνια διαμάχη τον περασμένο χρόνο, με τον δισεκατομμυριούχο Τζίμι Χάσλαμ για την τιμή της εξαγοράς της αλυσίδας στάσεων φορτηγών της Haslam, Pilot Travel Centers, από την Berkshire Hathaway. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν τον Ιανουάριο και η Berkshire αγόρασε το τελευταίο 20% της Pilot για 2,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Berkshire βρίσκονται σε τιμές-ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο 30% από πέρυσι.

Warren_Buffett_700f1.jpg

5. Λάρι Έλισον

  • Καθαρή περιουσία: 141 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Oracle

Μια δεκαετία μετά την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Oracle, ο Έλισον εξακολουθεί να είναι πρόεδρος, CTO και ο μεγαλύτερος μέτοχος της, με το 40% της εταιρείας. Η μετοχή της Oracle σημείωσε άνοδο 34%. Τα άλλα εγχειρήματά του όμως δεν πάνε τόσο καλά: το μερίδιό του στο «X» αξίζει λιγότερο από το ένα τρίτο του 1 δισ. δολαρίων που πλήρωσε για να το αποκτήσει και το Project Ronin, μια startup λογισμικού για τον καρκίνο που ίδρυσε συνιδρυτής το 2018, πρόκειται να κλείσει.

elisson_60cbe.jpg

4. Μαρκ Ζάκερμπεργκ

  • Καθαρή περιουσία: 177 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Facebook

Μετά την πτώση της μετοχής του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «META» κατά 75% από την κορύφωσή του το 2021, ο Ζάκερμπεργκ απέλυσε σχεδόν το ένα τέταρτο του προσωπικού του, ενώ έστρεψε την προσοχή του στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο, τοποθετώντας τον στην πρώτη πεντάδα της λίστας.

mark_9d420.jpg

3. Τζεφ Μπέζος

  • Καθαρή περιουσία: 194 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: Amazon

Ο ιδρυτής της Amazon είναι 80 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος φέτος, χάρη στην άνοδο κατά 93% της μετοχής του Leviathan για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εν τω μεταξύ, ξόδεψε 150 εκατ. δολάρια αγοράζοντας σπίτια στο «νησί-καταφύγιο δισεκατομμυριούχων» του Μαϊάμι ως μέρος μιας μετακόμισης στην ηλιόλουστη, φιλική προς τους φόρους Φλόριντα μετά από τρεις δεκαετίες στο βροχερό Σιάτλ.

bezos_9cd75.jpg

2. Έλον Μασκ

  • Καθαρή περιουσία: 195 δισ. δολάρια
  • Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX

Ο Μασκ από τον Νοέμβριο του 2021 έχει σημειώσει… πτώση, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αξία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, κέρδισε και έχασε τον τίτλο του «πλουσιότερου στον κόσμο» πολλές φορές, καθώς τα τολμηρά στοιχήματά του είτε πέτυχαν (η αποτίμηση του SpaceX έχει εκτοξευθεί κατά 80% στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια) είτε χάθηκαν (το X, το γένος Twitter, αξίζει περίπου 70% λιγότερο από ό,τι όταν το αγόρασε τον Οκτώβριο του 2022, και οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 57% από τα τέλη του 2021).

elon_musk_f2dcc.jpg

1. Μπερνάρ Αρνό

  • Καθαρή περιουσία: 233 δισ. δολάρια
  • Επιχειρήσεις: LVMH

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Ο πλούτος του Αρνό αυξήθηκε κατά 10% το 2023 χάρη σε ένα ακόμη έτος-ρεκόρ για τον όμιλο πολυτελών εταιρειών του, LVMH, στον οποίο ανήκουν οι Louis Vuitton, Christian Dior και Sephora. Πέρυσι, ο κολοσσός της μόδας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 16,5 δισ. δολαρίων με έσοδα 94 δισ. δολαρίων.

Bernard_Arnault_3199d.jpg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X