Διεθνή

Eκλογές CDU-Φρίντριχ Μερτς: Σύμβολο ελπίδας ή «εντολοδόχος των κροίσων και των ισχυρών»;

Eκλογές CDU-Φρίντριχ Μερτς: Σύμβολο ελπίδας ή «εντολοδόχος των κροίσων και των ισχυρών»;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρίντριχ Μερτς εγκατέλειψε, προφανώς χολωμένος, την πολιτική μετά τον παραγκωνισμό του από την νυν καγκελάριο, η οποία ανέλαβε τη θέση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του CDU το 2002 και εργάσθηκε ως οικονομικός δικηγόρος για διάφορους ομίλους. Στις ομιλίες του φρόντιζε όμως να τονίζει ότι δεν κρατάει κακία στην κ. Μέρκελ και θα συνεργαστεί μαζί της αρμονικά. Πολλοί δεν τον πιστεύουν, αλλά εκείνος διαβεβαίωνε συνεχώς τον σεβασμό του για την καγκελάριο και το αξίωμά της. Πάντως, αν τελικά εκλεγεί την εκδίκηση του θα την έχει πάρει.

Το παράδοξο είναι ότι τα αδύνατα σημεία του, όπως είναι η μακρά απουσία από την πολιτική, οι διασυνδέσεις με οικονομικούς παράγοντες διεθνώς και η τάση του να αποκτήσει χρήματα -έχει ετήσιο εισόδημα ένα εκατομμύριο ευρώ- ενώ επικρίθηκαν από μερίδα του τύπου, θεωρούνται από άλλους πλεονεκτήματα. Το γεγονός ότι απασχολήθηκε στη γερμανική θυγατρική της αμερικανικής Blackrock, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, δεν θα προβληματίσει όμως ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, ιδίως τους νεοφιλελεύθερους. Πάντως, ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Γκρότιαν και ο οικονομολόγος Βέρνερ Ρίγκεμερ θεωρούν ότι εάν αναλάβει κομματικές ή κυβερνητικές ευθύνες η επιρροή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα θα γίνει τόσο μεγάλη όσο ποτέ άλλοτε στην Γερμανία. Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους με τίτλο «Φρίντριχ Μερτς : Eντολοδόχος των κροίσων και των ισχυρών».

Στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε με νόημα ότι δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τη μείωση του ποσοστού του CDU κάτω από το 30%, ότι προσωποποιεί την ελπίδα και ότι ένα καινούριος άνεμος θα πνεύσει με αυτόν: «Πριν λέγαμε επιδιώκουμε 40%+, μετά 30%+ και σήμερα λέμε ότι μας αρκεί να μην μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς εμάς. Εμένα δεν μου αρκεί». Υποψηφιότητα έθεσε για να συζητηθούν νέα θέματα στο κόμμα, να το κρατήσει ενωμένο και διότι έχει την αίσθηση ότι διαθέτει την σωστή στρατηγική για να μειωθεί στο μισό το ποσοστό του ακροδεξιού AfD. Επέκρινε μάλιστα τη στρατηγική του κόμματός του, διότι «τμήματά του υποτίμησαν τον πολιτικό κίνδυνο που προέρχεται από αυτό. Δεν επιτρέπεται να αποδεχτούμε ότι εκπροσωπείται και στα 16 τοπικά κοινοβούλια και έχει λάβει 12,6% σε εθνικό επίπεδο. Εγώ τουλάχιστον δεν το δέχομαι» έχει πει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερτς, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν και ευρωβουλευτής έχει σαφώς εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της ολοκλήρωσης της ΕΕ, κάτι το οποίο θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με όσους, και δεν είναι λίγοι, τάσσονται στο κόμμα του κατά των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη. Θα συμφωνούσε και θα χαροποιούσε όμως τον κ. Μακρόν, τους Ευρωπαίους του Νότου, αλλά και όσους υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, διότι όπως τόνιζε είναι υπέρ του να πληρώνει η Γερμανία περισσότερα για την Ευρώπη.

Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ρητορική του δεινότητα και η ικανότητά του να ενθουσιάζει το ακροατήριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X