Διεθνή

Η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ, νέα γενική διευθύντρια της UNESCO

Η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ, νέα γενική διευθύντρια της UNESCO
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO εξέλεξε νέα γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ την Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Στην τελική ψηφοφορία η Αζουλέ είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον Χάμαντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Καουάρι από το Κατάρ, αφού νωρίτερα είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία η Αιγύπτια Μουσίρα Χάταμπ.

Η Αίγυπτος, που έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ, είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την Γαλλίδα υποψήφια.

Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές, η Αζουλέ, που είναι πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, εξελέγη με ψήφους 30 έναντι 28. Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί από τα 195 μέλη της UNESCO στη συνεδρίασή τους στις 10 Νοεμβρίου, θα έχει δύσκολο έργο.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων. Η αποχώρηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από τις επαναλαμβανόμενες κριτικές στις αποφάσεις της UNESCO, τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο Ισραήλ.
 
Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι και το Ισράηλ προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την UNESCO, ενώ χαρακτήρισε την αντίστοιχη αμερικανική απόφαση «θαρραλέα και ηθική». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Νετανιάχου ζήτησε από το υπουργείο του να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τον οργανισμό. Νωρίτερα, το Ισραήλ δια στόματος Ντάνι Ντάνον, Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, χαιρέτισε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας εποχής» για τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί απόδειξη ότι θα πληρώσουν «ένα τίμημα» για τις αντιισραηλινές θέσεις τους. Την απόφαση του Ισραήλ αποδοκίμασε η Ρωσία επισημαίνοτας ότι ακολουθεί το «κακό παράδειγμα» των ΗΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφείο του προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X