Διεθνή

Γάζα: Εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο – Για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα επιμένει ο Νετανιάχου

Γάζα: Εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο – Για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα επιμένει ο Νετανιάχου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από το νέο χτύπημα του ισραηλινού στρατού κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και περίπου 155 να τραυματιστούν. Εν τω μεταξύ, φτάνει σήμερα στη Γάζα από την Κύπρο, το πλοίο με τους 200 τόνους βοήθειας, ενώ ετοιμάζεται και δεύτερο πλοίο, με τρόφιμα και εφόδια.

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς ανησυχίες και προειδοποιήσεις.

Νέα αιματηρή επίθεση κατά αμάχων

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες από τα «ισραηλινά πυρά» εναντίον πλήθους που ανέμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έβαλαν στο στόχαστρο συγκέντρωση πολιτών που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια» σε κυκλικό κόμβο της πόλης της Γάζας και «ο απολογισμός των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο.

Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες.

Ο ισραηλινός αρνήθηκε πως άνοιξαν πυρ δυνάμεις του εναντίον πλήθους που περίμενε βοήθεια και πρόσθεσε πως «αναλύει» το «συμβάν».

Ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακο υπό ισραηλινή πολιορκία, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται κάπου 300.000 άνθρωποι.

«Θα μπούμε στη Ράφα»

Ο ισραηλινός στρατός θα διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς ανησυχίες και προειδοποιήσεις, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ασκείται «διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Ράφα και να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε πως απορρίπτει την πίεση και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Θα μπούμε στη Ράφα», διαβεβαίωσε. «Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ».

Στη Ράφα, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό του Ισραήλ, έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού του θυλάκου. Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν σε ολοένα εντονότερο τόνο εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εκεί, καθώς θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό απωλειών στις τάξεις των αμάχων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, δήλωσε πως οι άμαχοι στη Ράφα θα μεταφερθούν αλλού σε συντονισμό με διεθνείς παράγοντες, σύμφωνα με την ψηφιακή εφημερίδα Times of Israel. Μίλησε για δημιουργία «ανθρωπιστικών νησίδων» στο κεντρικό τμήμα του θύλακα. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σχεδιάζεται να μεταφερθούν, ούτε πότε, ούτε έδωσε χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην πόλη.

Εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες

Οι Αμερικανοί πιέζουν το Ισραήλ, να μην εισβάλει στη Ράφα, αποδεχόμενοι μόνο στοχευμένα πλήγματα, εναντίον της Χαμάς στην περιοχή.

«Η προστασία των αμάχων, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Αυτή πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπιστεί τη χώρα και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η βοήθεια από αέρος και θαλάσσης δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στη Γάζα τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκης διπλωματίας, καλώντας το Ισραήλ να ανοίξει κι άλλα περάσματα για τη χερσαία μεταφορά βοήθειας.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φορτηγά, στέλνοντας αλεξίπτωτα. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για τη λύση δύο κρατών» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία του σημεία διέλευσης ώστε να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Ο στρατός της Αιγύπτου συμμετείχε πρόσφατα σε ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει επιδεινωθεί.

Αξιωματούχοι στον ανθρωπιστικό τομέα δηλώνουν ωστόσο ότι η χερσαία μεταφορά είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν οι παραδόσεις και να καλυφθούν γρήγορα οι ανάγκες. Μεγάλο μέρος της βοήθειας που παρέχεται από διεθνείς δωρητές έχει συσσωρευτεί σε αποθέματα στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά.

«Το Ισραήλ ελέγχει έξι άλλα σημεία διέλευσης τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απηύθυνε έκκληση από το Κάιρο για «κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να αντέξουν», δήλωσε ο υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Τόνισε ότι η χώρα του έχει την υποστήριξη 90 και πλέον χωρών για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία θα έχει στόχο μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. «Η επίσκεψη αυτή είναι μια έκκληση προς το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X