Διεθνή

Eκλογές CDU-Γενς Σπαν: Σύμβολο του μέλλοντος, όχι του παρόντος

Eκλογές CDU-Γενς Σπαν: Σύμβολο του μέλλοντος, όχι του παρόντος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Σπαν, είναι καλός ρήτορας, ικανός να συνεγείρει και με την …ορμή της νιότης του, την οποία και προέβαλε άλλωστε για να αποδείξει ότι προσωποποιεί το μέλλον του κόμματος. Οταν το 2040 οι άλλοι μονομάχοι θα είναι προ πολλού συνταξιούχοι, ο ίδιος θα είναι μόλις 60 ετών όπως τόνιζε χαρακτηριστικά. Είναι ο άνθρωπος των νέων «ανοικτών συζητήσεων» στην παράταξη, αλλά δεν έχει καμία οργανωτική εμπειρία στο κόμμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα όπως οι αντίπαλοί του. Με την κ. Μέρκελ συνεργάζεται στενά αφού είναι υπουργός της κυβέρνησής της και ουδείς φαντάζεται ότι θα έριχνε την καγκελάριο.

Στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι όμως προβληματικός ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων του, δηλαδή του Υπουργού και του προέδρου του Κόμματος, καθώς θα χαράσσει τη γραμμή του, ενώ στην κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνεί με την κυβερνητική άποψη. Και αν διαφωνεί; Ο κ. Σπαν δεν έχει εκφράσει κάποια ιδιαίτερη θέση, για τα ευρωπαϊκά θέματα, είναι όμως γνωστός για την επικριτική του στάση για τους χειρισμούς της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Τονίζει μάλιστα ότι το επιτευχθέν από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας (CSU) ανώτατο όριο υποδοχής 200.000 προσφύγων και μεταναστών το χρόνο είναι πολύ υψηλό. Υποστηρίζει επίσης την θέσπιση αυστηρότερων νόμων στο προσφυγικό.

Στο συνταξιοδοτικό ο κ. Σπαν είναι ο σκληρότερος όλων, αφού επιμένει στη διατήρηση του κοινωνικού επίδοματos Hartz-IV που διασφαλίζει κατά την γνώμη του στους συνταξιούχους αξιοπρεπή διαβίωση, όχι όμως και κατά την γνώμη των ιδίων…

Επειδή ούτε η ίδια η κ. Μέρκελ θα πιστεύει πως μπορεί να επιβιώσει εάν το κόμμα της υποστεί νέα καθίζηση στις ευρωεκλογές, η σημερινή εκλογή προέδρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτός / αυτή που θα εκλεγεί θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Έστω και αν ο κ. Σόιμπλε γίνει μεταβατικός καγκελάριος.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X