Διεθνή

Γερμανία: «Τρέμει» η Μεγάλη Συμμαχία λόγω… SPD!

Γερμανία: «Τρέμει» η Μεγάλη Συμμαχία λόγω… SPD!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα διαμάχη εντός της Μεγάλης Συμμαχίας προαναγγέλλει η πρόταση του SPD για φορολογία της μεγάλης περιουσίας και φρένο στη συνταγματικοποίηση της λιτότητας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να προτείνουν τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στη Μεγάλη Συμμαχία, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ θεωρούν πως αποτελεί ένα απλό, εκλογικό, προπέτασμα καπνού.

Χαμός λόγω SPD στο συνέδριο!

Στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρότεινε την επαναφορά του φόρου 1% σε όσους η περιουσία τους υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διοχετευθούν περισσότερα κονδύλια στην κοινωνική ασφάλεια και την παιδεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματος, από την φορολογία τούτη το κράτος θα επωφεληθεί επιπλέον 9 δισ. ευρώ.

«Δεν είναι μία υπόθεση χρημάτων, αλλά ελευθερίας και αλληλεγγύης», τόνισε ο βουλευτής Λόθαρ Μπίντινγκ, υπεύθυνος Οικονομικών του SPD, προσθέτοντας πως οι μεγάλες περιουσίες δεν έχουν δημιουργηθεί στην πλειονότητά τους (80%), αλλά έχουν κληρονομηθεί και τόνισε πως είναι άδικο να υπάρχουν πλούσιοι που δεν έχουν κοπιάσει γι’ αυτό, όπως ακριβώς είναι άδικο να υπάρχουν φτωχοί χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτή τους την κατάσταση.

«Παγωμένος» από τη δεκαετία του ’90 ο φόρος στη μεγάλη περιουσία

Στη Γερμανία, ο φόρος στη μεγάλη περιουσία δεν εισπράττεται από τη δεκαετία του ’90, με την πρόφαση της απόφασης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Ωστόσο, η ερμηνεία της απόφασης είναι τρόπον τινά αυθαίρετη, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είχε αποφανθεί υπέρ της κατάργησης ή της μη είσπραξης της φορολογίας μέχρι την τροποποίησή της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X