Διεθνή

Η κόλαση της Λαχάινα στη Χαβάη- Εικόνες αποκάλυψης: 96 οι νεκροί και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους

Η κόλαση της Λαχάινα στη Χαβάη- Εικόνες αποκάλυψης: 96 οι νεκροί και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην κόλαση της Λαχάινα στη Χαβάη. Στους 96 οι νεκροί και η μαύρη λίστα των θυμάτων συνεχώς μεγαλώνει. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, με τους επιζώντες να ψάχνουν απεγνωσμένα τους συγγενείς τους μέσα στις στάχτες και τα χαλάσματα. Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για αδράνεια της κυβέρνησης, ενώ μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης προς τους ξεσπιτωμένους πυρόπληκτους.

Η ιστορική πόλη Λαχάινα, το άλλοτε στολίδι της Χαβάης, έχει μετατραπεί σε κρεματόριο από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ολέθρου η καταμέτρηση και η αναγνώριση των θυμάτων συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το BBC, μόλις το 3% της καμμένης γης, έχει ερευνηθεί.

Όπως δήλωσε η Σούζαν Σλομπόντνιακ, κάτοικος Μάουι: «Έχασα φίλους (στη Λαχάινα). Επέστρεψαν να πάρουν τα κατοικίδια τους και κάηκαν».

Οι αγνοούμενοι παραμένουν εκατοντάδες. Αυτός ο άντρας ψάχνει εννέα συγγενείς του.

Ο επιζών Έϊς Πάβες, αναφέρει: «Πήγα στο αστυνομικό τμήμα, κάλεσα τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά κανένα νέο. Τίποτα».

Περίπου 46.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το Μάουι αεροπορικώς, την ώρα που 4.500 είναι άστεγοι. Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία υποδέχονται εκτοπισμένους.

Ο Τ. Ζ. Μαγιόγκα, κάτοικος Μάουι, δήλωσε: «Εδώ έχουμε πόσιμο νερό και ρεύμα. Έχουμε υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Είναι ασφαλές το μέρος».

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη – 96 οι νεκροί και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους (video)
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών βοηθούν όπως μπορούν τους πληγέντες. Καταφθάνουν από τη θάλασσα με καταμαράν για να παραδώσουν τρόφιμα, νερά και ρουχισμό.

Η εθελόντρια Κέιτλιν Μακνάιτ, αναφέρει: «Είναι τραυματικό όλο αυτό (που συμβαίνει). Προσπαθώ να μην κλάψω όλη αυτήν την ώρα, προσπαθώ να είμαι δυνατή για όλους».

Όσοι γλίτωσαν από τη φονική πυρκαγιά, θυμούνται τις δραματικές στιγμές που έζησαν.

«Αισθάνομαι πολύ λυπημένη που βλέπω το σπίτι μου έτσι. Κατάφερα όμως να ξεφύγω. Νιώθω πολύ τυχερή που γλίτωσα από τη φωτιά, αναφέρει η Νίνα, κάτοικος του Μάουι.

Πληθαίνουν οι φωνές των πολιτών που λένε πως δεν ενεργοποιήθηκαν οι 80 σειρήνες συναγερμού του νησιού.

«Δεν ακούστηκαν σειρήνες τίποτα. Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπω την κοινότητά μου, τους γείτονές μου (σε αυτήν την κατάσταση)», δήλωσε ο Ακανέσι Βα, κάτοικος Λαχάινα.

Η καταστροφή στη Χαβάη είναι βιβλική. Πάνω από 2.200 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στο Μάουι. Αποκαΐδια απέμειναν από το εμβληματικό εστιατόριο της Λαχάινα. Άνηκε στον Βρετανό θρύλο της ροκ, Μικ Φλίτγουντ, που δήλωσε: «Είναι η απόλυτη καταστροφή. Ολόκληρη η πόλη της Λαχάινα δεν υπάρχει πια».

epa10799481 Burnt trees and the ruins of houses are what is left after the Lahaina fire burnt through the city, in Lahaina, Hawaii, USA, 13 August 2023. At least 93 people were killed in the wildfires burning in Maui, which is considered the largest natural disaster in Hawaii’s state history. EPA/ETIENNE LAURENT

Το κόστος της ανοικοδόμησης υπολογίζεται γύρω στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ κι έναν αιώνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X