Διεθνή

Η νέα υπερσύγχρονη πρωτεύουσα της Αιγύπτου

Η νέα υπερσύγχρονη πρωτεύουσα της Αιγύπτου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μόλις ένα μήνα -τον Δεκέμβριο- θα ξεκινήσει στην Αίγυπτο σε πειραματική φάση διάρκειας έξι μηνών, η μεταφορά της πρωτεύουσας του Καΐρου στη νέα υπερπολυτελή Διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου που θα αποτελέσει την πιο σύγχρονη πρωτεύουσα σε όλον τον κόσμο.

Η κατασκευή της υπερσύγχρονης πόλης των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το 2015 και πρόκειται να φιλοξενήσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Αποτελεί το μεγαλύτερο από τα έργα που έχει ξεκινήσει ο Αλ Σίσι από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014.

Η νέα αυτή πρωτεύουσα δεν έχει βαφτιστεί ακόμα, αλλά ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση δημοσίων υπαλλήλων στη νέα αυτή πόλη από τον Δεκέμβριο.

Εκτείνεται σε 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Κάιρο στην περιοχή μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων που οδηγούν από το Κάιρο στο Σουέζ και από το Κάιρο στην Αΐν Σόχνα. Η πόλη διαθέτει μία ολόκληρη περιοχή όπου θα φιλοξενήσει 10 μεγάλα συγκροτήματα που θα στεγάσουν 34 υπουργεία, καθώς επίσης το πρωθυπουργικό μέγαρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι σχεδιαστές υπόσχονται ένα δημόσιο πάρκο τεράστιας έκτασης, ένα αεροδρόμιο, μια όπερα, ένα αθλητικό συγκρότημα και 20 ουρανοξύστες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου της Αφρικής, στα 345 μέτρα.

Στην πόλη θα ανεγερθεί και ελληνική εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε χώρο που δώρισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι στο Παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο. Μάλιστα, επρόκειτο να μετεγκατασταθούν στη νέα πρωτεύουσα 52.300 δημόσιοι υπάλληλοι ήδη μέχρι τα μέσα του 2020, αλλά η πανδημία πήγε πίσω τα σχέδια.

Ποιος είναι ο σκοπό της νέας πρωτεύουσας στην Αίγυπτο

Οι επικριτές έχουν αποκαλέσει τη νέα πρωτεύουσα ένα έργο ματαιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της θα μπορούσε να είχε αποδοθεί καλύτερα στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας και στην ανακαίνιση του Καΐρου. Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η νέα πρωτεύουσα είναι απαραίτητη για να απορροφήσει τον ακμάζοντα πληθυσμό του Καΐρου, ο οποίος θα διπλασιαστεί σε 40 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η νέα πρωτεύουσα και άλλα έργα που εκτείνονται από νέους δρόμους και συγκροτήματα κατοικιών αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδυτών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X