Διεθνή

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί λόγω της Όμικρον

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί λόγω της Όμικρον
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καθυστέρηση, αλλά όχι εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τώρα, προβλέπουμε ένα πιο αδύναμο τέταρτο τρίμηνο και αυτό είναι πιθανό να διαχυθεί στην αρχή του νέου έτους. Ωστόσο, αναμένουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη στη συνέχεια, επομένως η δραστηριότητα ουσιαστικά θα μετατεθεί χρονικά», σημείωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή της στη Le Monde.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φθάσει στο 4,9% στην Ευρωζώνη, η Σνάμπελ επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι θα παραμείνει υψηλός για ένα ορισμένο διάστημα, αλλά θα αποκλιμακωθεί στη διάρκεια του 2022. «Είμαστε λιγότερο βέβαιοι για το πόσο γρήγορα και ισχυρή θα είναι η μείωση», σημείωσε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «κάποιες εταιρείες μας λένε ότι αναμένουν πως οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα διαρκέσουν και το 2023», προσθέτοντας: «Έχουμε συνείδηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό. Υπάρχει ανοδικός κίνδυνος».

Τέλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει μία προσέγγιση διαχείρισης του κινδύνου, «ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε γρήγορα εφόσον δούμε ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μονιμότερα σε επίπεδο πάνω από τον στόχο μας του 2%».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X