Διεθνή

Η Ουγγαρία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ: «Μην τολμήσετε να ακουμπήσετε τους αγωγούς ρωσικού αερίου, θα ξεκινήσουμε πόλεμο!»

Η Ουγγαρία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ: «Μην τολμήσετε να ακουμπήσετε τους αγωγούς ρωσικού αερίου, θα ξεκινήσουμε πόλεμο!»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ουγγαρία: Διχάζει την δυτική στρατιωτική συμμαχία ο Ούγγρος πρωθυπουργούς, χαρακτηρίζοντας μία επίθεση στους νότιους αγωγούς ρωσικού αερίου ως «αφορμή πολέμου»
«Εμείς οι Ούγγροι το ξεκαθαρίσαμε κατευθείαν πως υπάρχει ένας ακόμη αγωγός, όχι ο Nord Stream, αλλά ο νότιος αγωγός, από τον οποίο περνάει φυσικό αέριο από την Ρωσία κατά μήκος του νότιου διαδρόμου, δηλαδή της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Μαζί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, το ξεκαθαρίσαμε πως εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει στον νότιο αγωγό ότι έκανε και στον βόρειο, τότε θα το θεωρήσουμε αφορμή πολέμου, μία τρομοκρατική επίθεση που χρίζει άμεσης απάντησης» δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατά την διάρκεια συζήτησής του με τον γνωστό Αμερικανό πολιτικό παρατηρητή Τάκερ Κάρλσον, πρώην παρουσιαστή στο Fox News.

Παράλληλα, ο Ούγγρος ηγέτης διευκρίνισε πως αυτή η προειδοποίηση δεν πήγαινε στην Ρωσία, αλλά στον πραγματικό υπαίτιο του πλήγματος του αγωγού Nord Stream.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται πως μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ουγγαρία (συγκριτικά με τις ΗΠΑ) είναι έτοιμη να τα βάλει με την Δύση ή το καθεστώς του Κιέβου, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναφορές του πρωθυπουργού της.

Τι Εκτιμά Ρώσος Ειδικός

«Κατά την γνώμη μου, με αυτήν την δήλωση ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε μία πολύ σοβαρή πολιτική προειδοποίηση και δεν απέκλεισε το γεγονός να μπει σε πόλεμο η Ουγγαρία εάν συμβεί κάτι στους νότιους αγωγούς φυσικού αερίου που φέρνουν ενέργεια από την Ρωσία» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξέι Ανπιλόγκοβ της Ρωσίας.

Ο Ρώσος ειδικός αμφιβάλει για την ικανότητα της Ουγγαρίας να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή κάπου στην Ζακαρπάτσκα, δηλαδή στην νοτιοδυτική περιφέρεια της Ουκρανίας, είτε έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, ωστόσο τόνισε πως οι δηλώσεις του Όρμπαν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Δύση, παρά το γεγονός πως το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι η ισχυρότερη στρατιωτική ή οικονομική δύναμη της περιοχής.

«Στάλθηκε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτές τις δυνάμεις, δηλαδή σε αυτούς που ετοιμάζουν εκρήξεις και δολιοφθορές πολύ σοβαρότερες από την επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream» τόνισε ο Ρώσος ειδικός.

Ο Ανπιλόγκοβ θεωρεί πως η Ουγγαρία μπορεί με δικούς της τρόπους να υπονομεύσει τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και την πολιτική ενότητα του στρατιωτικού μπλοκ της Δύσης.

«Εάν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, δηλαδή να εναντιωθεί η Ουγγαρία έναντι του ΝΑΤΟ, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε βήματα επαναπροσέγγισης με την Ρωσία από την Βουδαπέστη, μόνο και μόνο επειδή ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’. Αυτό είναι αναμενόμενο» κατέληξε ο πολιτικός επιστήμονας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X