Διεθνή

Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και… εκτόξευσε τις τιμές!

Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και… εκτόξευσε τις τιμές!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ήταν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (26.04.2022) όταν πολωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε.

Την είδηση αυτή μετέδωσαν το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου η ισχύς του οποίου λήγει φέτος. Λίγες ώρες μετά την είδηση αυτή, η Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 09:00 αύριο το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Η PGNiG αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Ρωσία, Θανάση Αυγερινό, η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε έως και 17% υψηλότερα! Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 18:00 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες την πληρωμή του φυσικού αερίου που παίρνουν από την Gazprom σε ρούβλια και σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε ότι η Gazprom προωθεί το σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft,  η οποία ζήτησε 100% προπληρωμή σε ρούβλια για διυλισμένα προϊόντα παράδοσης εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X