Διεθνή

Ιράν: Ο Ερντογάν «έστησε» τον Πούτιν -Έντονη αμηχανία (vids)

Ιράν: Ο Ερντογάν «έστησε» τον Πούτιν -Έντονη αμηχανία (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιράν: Στιγμές αμηχανίας έζησε το βράδυ της Τρίτης ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που υποχρεώθηκε να περιμένει την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τις τριμερείς συνομιλίες Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην ιρανική πρωτεύουσα.

Εικόνες από τη συνάντηση εμφανίζουν τον Πούτιν σε κατάσταση έντονης αμηχανίας, να μορφάζει ενοχλημένος, ενώ περιμένει μπροστά σε δεκάδες φωτογράφους την άφιξη του Ερντογάν. Η αμηχανία αυτή πρέπει να ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τον Πούτιν, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη για τα «στησίματα» που επιβάλλει σε προσκεκλημένους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε, ωστόσο, τις βάσεις συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένα από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει την αρμοδιότητα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Βοσπόρου και έχει έτσι προτείνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό σε προσυμφωνημένους διαύλους και ύστερα από νηοψίες του ρωσικού ναυτικού.

Αντιρρήσεις φέρεται να εξέφρασε, όμως, ο Πούτιν σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελεγχόμενης από την Τουρκία λωρίδας ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=r9P8Nt51wd4&feature=emb_title

 Η… εκδίκηση

Κάποιοι εκτίμησαν ότι ίσως ο Ερντογάν θέλησε να «εκδικηθεί» τον Πούτιν για τη συνάντησή τους στη Μόσχα το 2020, όταν ο τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε να περιμένει για τόση ώρα προτού μπει στην αίθουσα της συνάντησης, που τελικά κάθισε.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών προ διετίας στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε αφήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συνοδεία του να περιμένουν για αρκετά λεπτά στον προθάλαμο πριν περάσουν στον χώρο της συνάντησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X