Διεθνή

Καλίν: Απογοητευτικό το προσχέδιο της ΕΕ – Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν

Καλίν: Απογοητευτικό το προσχέδιο της ΕΕ – Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Απογοητευτικό» χαρακτηρίζει το προσχέδιο της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Marshall, ο Καλίν είπε ότι εξέτασε το έγγραφο και ελπίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα «αποφύγουν αυτήν τη γλώσσα κυρώσεων και απειλών κατά της Τουρκίας, επειδή οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν ποτέ».

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη γεωπολιτική, γεωστρατηγική ατζέντα μας δεν θα πρέπει να παραβιαστεί από μια πολύ στενή ατζέντα και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις μεμονωμένων χωρών-μελών», όπως είπε και πρόσθεσε: «ναι, έχουμε διαφορές με ορισμένες χώρες για ορισμένα θέματα, αλλά δεν πρέπει να κυριαρχούν, δεν πρέπει να καθορίζουν τις ίδιες τις παραμέτρους της σχέσης μας με την ΕΕ».

Το προσχέδιο «δείχνει» κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου», εφόσον το προσχέδιο συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Κατά το Reuters, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

Επίθεση χάκερ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Υπέκλεψαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X