Διεθνή

Κλάους Γιοχάνις: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διεκδικεί την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Κλάους Γιοχάνις: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διεκδικεί την ηγεσία του ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ως το αντίπαλο δέος του Μαρκ Ρούτε. «Αναλαμβάνω αυτή την υποψηφιότητα για λογαριασμό της Ρουμανίας», δήλωσε στο Παλάτι Κοτροτσένι, επισημαίνοντας ότι «είναι καιρός η Ρουμανία να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη εντός των ευρωατλαντικών ηγετικών δομών».

Ο αρχηγός του Ρουμάνικου κράτους κράτους μίλησε για μια νέα προοπτική της Συμμαχίας και τη σημασία της Ανατολικής Ευρώπης για την επίτευξή της

«Με μια ισορροπημένη, ισχυρή και με επιρροή εκπροσώπηση από αυτήν την περιοχή, η Συμμαχία θα μπορέσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών», ανέφερε.

Η ανακοίνωση του Προέδρου έρχεται τη χρονιά που η χώρα γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή «ζούμε τις πιο δύσκολες στιγμές από την άποψη της ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών, αλλά εμείς οι Ρουμάνοι νιώθουμε προστατευμένοι ακριβώς επειδή είμαστε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

“Μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα που πριν από μερικά χρόνια φαινόταν απίθανη. Η Ρωσία αποδεικνύεται σοβαρή και μακροχρόνια απειλή για την ήπειρό μας, για την ευρωατλαντική μας ασφάλεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σύνορα του ΝΑΤΟ αποκτούν ύψιστη σημασία , και η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας, που περιλαμβάνει και τη Ρουμανία, θα παραμείνει μακροπρόθεσμη προτεραιότητα», διευκρίνισε ο πρόεδρος.

Υπενθύμισε ότι, επί του παρόντος, η Ρουμανία είναι ένα από τα συμμαχικά κράτη που διαθέτει το 2,5% του ΑΕΠ για την Άμυνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X