Διεθνή

Μαύρα… μαντάτα από Τούρκους οικονομολόγους! «Θα ξεσπάσει κύμα χρεοκοπίας»

Μαύρα… μαντάτα από Τούρκους οικονομολόγους! «Θα ξεσπάσει κύμα χρεοκοπίας»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η άνοδος του δολαρίου/TL συνεχίζεται μετά τις μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας (CBRT) και τις παρεμβάσεις, η αντίδραση στις πολιτικές που εφαρμόζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας αυξάνεται.

Ο Güldem Atabay από την Istanbul Analytics είπε: «Απαιτείται τουλάχιστον αύξηση των επιτοκίων κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να σταματήσει η επιτάχυνση του πληθωρισμού. «Αν συνεχίσει ο Ερντογάν να αρνείται να το κάνει, θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα πυροδοτήσει ένα κύμα χρεοκοπίας».

Ενώ το δολάριο/TL σημείωσε μια νέα ιστορική κορύφωση με 17,62 σήμερα το πρωί, Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η οικονομική διοίκηση επανέλαβαν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα εγκαταλειφθεί και ότι δεν θα ακολουθηθούν πρακτικές εκτός αγοράς, όπως ο έλεγχος κεφαλαίων.

Ανησυχία για τις επιλογές του Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι υποτιμήσεις θα συνεχιστούν μετά από αυτές τις δηλώσεις. Το ερώτημα πώς να σταματήσει η σπειροειδής υποτίμηση της TL, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού, δεν μπορεί να απαντηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι συναντήθηκε με τους τραπεζίτες το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι θα παραμείνουν «στο πλαίσιο του μηχανισμού της ελεύθερης αγοράς». Ομοίως, μιλώντας το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν είπε ότι είναι αποφασισμένος στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ότι δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Ερντογάν: Επιμένει στην καταστροφική πολιτική για την οικονομία – Κίνδυνος για 30% πληθωρισμό

Ο Ερντογάν είπε, “Μας κατηγορούν ότι μειώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα. Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτείται. Αυτή είναι η ετυμηγορία”.

Μετά τις επικρίσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου όπως η Ένωση Βιομηχάνων Κωνσταντινούπολης (ISO) και η Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας (TOBB) σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας και την μείωση των αποθεματικών λόγω της παρέμβασης στις αγορές με πώληση συναλλάγματος για να σηριχθεί η λίρα, η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TÜSİAD) ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ρεκόρ υποτίμησης

Παρά τη ζημιά που προκάλεσε στην τουρκική λίρα, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στο 14% την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω την πραγματική απόδοση της τουρκικής λίρας, η οποία ήταν ήδη αρνητική παρά τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το 30% τους επόμενους μήνες.

Ενώ η η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 51 τοις εκατό και περισσότερο από 56 τοις εκατό από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με την Παρασκευή, όταν έδωσε το πρώτο σήμα της έναρξη της μείωσης των επιτοκίων. Η ισοτιμία δολαρίου/TL αυξήθηκε κατά 129 τοις εκατό σε σύγκριση με την αρχή του έτους. Οι περισσότερες απώλειες αξίας σημειώθηκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

τουρκική λίρα τουρκική οικονομία Τουρκία

Η λίρα… κατρακυλά, ο Ερντογάν ανησυχεί

«Δεν έχουμε απάντηση σ’ αυτό το πρόβλημα»

Ένας υπεύθυνος συναλλάγματος τράπεζας είπε: “Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε. Η διοίκηση της οικονομίας λέει ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις από τους κανόνες της αγοράς. Πώς θα σταματήσει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας υπό αυτές τις συνθήκες; Εμείς δεν έχουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και είπε ότι θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα μαζί με τις δημόσιες τράπεζες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό στην παρούσα συγκυρία, εντός των οικονομικών κανόνων που γνωρίζουμε”.

“Θα έχουμε έκρηξη πτωχεύσεων”

Ο Güldem Atabay από την Istanbul Analytics είπε: “Από τη μία πλευρά, υπάρχει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξήθηκε κατά 50%, θα εξαϋλωθεί ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Θα ακολουθήσει μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αυξανόμενη φτώχεια, αυξανόμενη ανεργία, κύμα χρεοκοπίας των εταιρειών του πραγματικού τομέα και της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το άγχος στην οικονομία θα είναι το κύριο θέμα του 2022”.

Τουρκία: Κάλεσμα Ένωσης Βιομηχάνων σε Ερντογάν! « Σταμάτα τις “τρέλες”»

Ο Atabay είπε ότι “Μετά από αυτό το διάστημα, μια απλή αύξηση των επιτοκίων δεν είναι λύση. Για να σταματήσει η ορμή του πληθωρισμού, απαιτείται αύξηση επιτοκίου τουλάχιστον 10-15 μονάδων. Παρόλο που ο Ερντογάν λέει ότι δεν θα το κάνει αυτό, όταν τελικά το κάνει κάτω από την πίεση της κατάστασης, το μόνο θα πετύχει τότε, είναι να επιδεινώσει την κατάσταση και να εκραγεί το κύμα της χρεοκοπίας”.

Η JPMorgan διέκοψε τις διαμεσολαβήσεις για αγορές τουρκικής λίρας

Από την άλλη, η JPMorgan, από την άλλη, ανακοίνωσε σε σημείωμα προς τους πελάτες της ότι σταμάτησε να πραγματοποιεί μεσιτικές συναλλαγές για αλγοριθμικές συναλλαγές σε τουρκική λίρα.

Η επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ξεπέρασε τα έξι δισ. δολάρια

Η Κεντρική Τράπεζα, που έχει ήδη αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα, την Παρασκευή παρενέβη στην αγορά για πέμπτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι τραπεζίτες, το ύψος της παρέμβασης την Παρασκευή ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια και συνολικά οι 5 παρεμβάσεις ξεπέρασαν τα 6 δισ. δολάρια.

“Μη βιώσιμο το μείγμα πολιτικής”

«Το τρέχον μείγμα πολιτικής είναι μη βιώσιμο», δήλωσε ο Maxim Rybnikov, διευθυντής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της S&P Global, στην αξιολόγησή του για τις οικονομικές πολιτικές την περασμένη εβδομάδα. Ο Ρίμπνικοφ είπε ότι ο διάδρομος των επιτοκίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί την επόμενη περίοδο και εάν συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων, θα αυξηθεί η πιθανότητα ελέγχου κεφαλαίων. «Αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση (Τουρκία)», είπε ο Ρίμπνικοφ για τον έλεγχο κεφαλαίων.

Το κόστος δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια πορεία με το επιτόκιο πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Το σύνθετο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε από περίπου 12 τοις εκατό στην αρχή του έτους σε 22,83 τοις εκατό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X