Διεθνή

Μελέτη του CDC για το εμβόλιο κορονοϊού κατά την εγκυμοσύνη: «Δεν σχετίζεται με πρόωρο τοκετό»

Μελέτη του CDC για το εμβόλιο κορονοϊού κατά την εγκυμοσύνη: «Δεν σχετίζεται με πρόωρο τοκετό»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), δείχνει πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά.

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι ανάμεσα στις πάνω από 10.000 γυναίκες που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το ποσοστό πρόωρο τοκετού ανήλθε στο 4,9%.

Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 7% μεταξύ 36.000 ανεμβολίαστων γυναικών, τόνισαν οι ερευνητές, χωρίς αυτή η διαφορά να θεωρείται σημαντική από στατιστικής άποψης.

Ακόμα ένα συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό με μικρότερο βάρος από το κανονικό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι έγκυες που νοσούν με κορονοϊό, αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να πεθάνουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες που έμειναν έγκυες μεταξύ Μάιο-Οκτώβριο 2020, χρονικό διάστημα πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια.

Σχεδόν όλες όσες εμβολιάστηκαν, το έκαναν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Όπως σημειώνεται, περίπου το 96% έκανε τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου mRNA, είτε της Pfizer-BioNTech είτε της Moderna.

Οι υπόλοιπες έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα αναφορικά με το ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε ή τον χρόνο του εμβολιασμού.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι ερευνητές δεν διέθεταν πληροφορίες για τυχόν ιστορικό επιπλοκών που μπορεί να είχαν στο παρελθόν οι γυναίκες αυτές, σε προηγούμενες εγκυμοσύνες τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X