Διεθνή

Μέση Ανατολή -Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανοίγει υπό όρους το πέρασμα της Ράφα για παροχή βοήθειας στη Γάζα

Μέση Ανατολή -Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανοίγει υπό όρους το πέρασμα της Ράφα για παροχή βοήθειας στη Γάζα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο άνοιγμα -υπό όρους- του περάσματος της Ράφα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα συμφώνησαν οι Τζο Μπάιντεν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αιγύπτιος ομόλογός του επικοινώνησαν τηλεφωνικά, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι η Αίγυπτος θα ανοίξει το σημείο διέλευσης στη Ράφα για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους».

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν θα τερματιστεί η προσπάθεια», σημείωσε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, «θα πρέπει να είναι συστηματική, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα που προορίζονται για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Εφιάλτης δίχως τέλος

Οι βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίστηκαν για 12η ημέρα.

Τα θύματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις υπολογίζονται σε 3.748 από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12.000.

Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 1.300 παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.

 Τι σημαίνει το πέρασμα της Ράφα για την πολιορκούμενη Γάζα

Στο ασφαλές άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι από την πολιορκημένη Γάζα, επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, οι διπλωματικές προσπάθειες για το Μεσανατολικό.

Το πέρασμα βρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και η ανάγκη να υπάρξει τουλάχιστον ένα ασφαλές σημείο διέλευσης για να φτάσει βοήθεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, συνεχίζοντας την πολιορκία του παλαιστινιακού θυλάκου, έχει καλέσει από την Παρασκευή τούς 1 εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για συνθήκες κόλασης στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα που ξεμένει από είδη πρώτης ανάγκης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, εντείνει τις προσπάθειες να περιοριστεί η ανθρωπιστική κρίση και να απομακρυνθούν με ασφάλεια εγκλωβισμένοι Αμερικανοί πολίτες.

Για αυτόν τον σκοπό είχε συνομιλίες στο Κάιρο που στόχευαν, μεταξύ άλλων, στο να πείσει τις αιγυπτιακές Αρχές να ανοίξουν το πέρασμα. Ο Α. Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι το πέρασμα θα ξανανοίξει για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων.

Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες παραμένουν εδώ και ημέρες στην Αίγυπτο, εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή τους. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Γάζα να πλησιάσουν το πέρασμα ώστε να μπορέσουν να φύγουν.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων με διπλή παλαιστινιο-αμερικανική υπηκοότητα που βρίσκονται στη Γάζα ανέρχεται σε 500 έως 600 στο σύνολο του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θυλάκου.

Η ελπίδα για «έξοδο»

Εκτός από σημείο διέλευσης για τις ανθρωπιστικές αποστολές και για την έξοδο ατόμων με διπλή υπηκοότητα, η Ράφα αντιπροσωπεύει επίσης τη μοναδική ελπίδα όλων όσοι αναζητούν την έξοδο από τη Γάζα.

Στην περιοχή γύρω από το πέρασμα συγκεντρώνονται οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να αποκτήσουν άδεια εξόδου. Παρόλο που όσοι έχουν γεννηθεί στη Λωρίδα στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τα 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα που την αποτελούν, καθώς η απόκτηση άδειας εξόδου είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία με αυστηρά κριτήρια.

Το πέρασμα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας, στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Πρόκειται για τριγωνική περιοχή που καλύπτεται κυρίως από έρημο και έχει γίνει την τελευταία δεκαετία τόπος μαχών μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και τζιχαντιστών.

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος βρίσκεται η Ράφα, πόλη που ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή πρώην κατοίκων της, είτε πρόκειται για άμαχο πληθυσμό είτε για ενόπλους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X