Διεθνή

Ο Σαρκοζί ένα βήμα πριν από το… σκαμνί

Ο Σαρκοζί ένα βήμα πριν από το… σκαμνί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικολά Σαρκοζί βαδίζει προς το το σκαμνί της Δικαιοσύνης. Μέρα τη μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η τελευταία πράξη που τον φέρνει πιο κοντά στο σκαμνί είναι η απόρριψη της  πρώτης προσφυγής με την οποία ζητούσε να μην δικαστεί για τις κατηγορίες της αθέμιτης άσκησης επιρροής και της διαφθοράς.

Αν ο Σαρκοζί χάσει και τη δεύτερη προσφυγή του  τότε θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού, που σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το… σκαμνί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, φέρεται ότι το 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, δικαστή τότε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία ζητούσε να του επιστραφούν τα σημειωματάριά του, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Τον περαμένο Μάρτιο και οι τρεις παραπέμθηκαν σε δίκη, ενώ τους ασκήθηκε δίωξη για «ενεργητική δωροδοκία» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής», με τους Ερζόγκ και Αζιμπέρ να κατηγορούνται επίσης και για «παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου, οι οποίες έγιναν με αφορμή τις καταγγελίες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επιπλέον κατηγορηθεί, μαζί με άλλα 13 πρόσωπα, για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.

Ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ όταν διεκδίκησε την επανεκλογή του το 2012. Από τότε αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών για διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, δεν απαγγέλλονται επισήμως σε βάρος ενός υπόπτου κατηγορίες για έγκλημα παρά μόνο αν πρόκειται να δικαστεί. Η αθέμιτη άσκηση επιρροής μπορεί να τιμωρηθεί στη Γαλλία με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων και πρόστιμο 500.000 ευρώ

Ο Σαρκοζί έχασε την προεδρική ασυλία ένα μήνα αφότου εγκατέλειψε τον θώκο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X