Διεθνή

Ο Σουλτς ξεκαθαρίζει στη Μέρκελ ή νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη ή αντίο συγκυβέρνηση

Ο Σουλτς ξεκαθαρίζει στη Μέρκελ ή νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη ή αντίο συγκυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι . Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται ανανέωση. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε συνεχώς τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Προϋπόθεση για να στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, μια νέα γερμανική πολιτική στην Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, εμφανιζόμενος μπροστά στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής –και ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη διερευνητική συνάντηση με Μέρκελ και Σταινμάγιερ, που έριξε με έμφαση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μεγάλο και βασικό αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών.

Το όραμα για μια νέα Ευρώπη, ένα νέο ξεκίνημα μακριά από τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας, είναι η βασική προϋπόθεση την οποία  θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες για να στηρίξουν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Μια ώρα πριν τις δηλώσεις Σουλτς, είχε υπάρξει διαρροή μέσω της εφημερίδας Bild από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την οποία η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών έδωσαν τα χέρια για έναρξη διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Ο Σουλτς, οργισμένος διέψευσε τις διαρροές αυτές, τις απέδωσε έμμεσα στην Καγκελάριο Μέρκελ και δήλωσε πως για τους Σοσιαλδημοκράτες όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Το κόμμα, θα δώσει την τελική απόφαση, ο οποία και θα πάει σε ψηφοφορία από τα μέλη του.

Έτσι οι Σοσιαλδημοκράτες αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού και το να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ δεν απορρίπτουν ούτε νέες εκλογές.

Τη Δευτέρα το Προεδρείο του κόμματος θα συμφωνήσει για το ποια πρόταση θα καταθέσει στο συνέδριο του κόμματος που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Το συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στην ιστορία του, ενώ την ίδια ώρα θα παιχθεί και το μέλλον της πολιτικής καριέρας του Μάρτιν Σουλτς.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X