Διεθνή

Οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Μπουλντόζες στο Αλ Σίφα – Απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ το Τελ Αβίβ

Οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Μπουλντόζες στο Αλ Σίφα – Απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ το Τελ Αβίβ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλ Σίφα: Μόνο ένα νοσοκομείο έχει απομείνει στη βόρεια Γάζα. Συνεχίζεται η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα που χρησιμοποιεί μπουλντόζες και τανκς εντός του συγκροτήματος.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις, απορρίφθηκε από το Ισραήλ που συνεχίζει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ορμητηρίου της Χαχμάς στο Αλ Σίφα στηρίζοντας το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει προσκομίσει κάποιο στοιχείο.

Στη βόρεια Γάζα έχει απομείνει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο, ενώ όλος ο παλαιστινιακός θύλακας αναμένεται να μείνει για ακόμη μία φορά χωρίς επικοινωνία λόγω έλλειψης καυσίμων.

08:14 Χέρτζογκ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε «κενό» στη μεταπολεμική Γάζα – Το Ισραήλ πρέπει να είναι παρών

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει κενό στη Γάζα και θα πρέπει να διατηρήσει μια ισχυρή δύναμη εκεί για το εγγύς μέλλον για να αποτρέψει τη Χαμάς από το να επανεμφανιστεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη.

«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό. Πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα είναι ο μηχανισμός- υπάρχουν πολλές ιδέες», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε συνέντευξή του στους FT.

«Αλλά κανείς δεν θα θελήσει να μετατρέψει αυτό το μέρος, τη Γάζα, ξανά σε βάση τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει «για αόριστο χρονικό διάστημα» την ευθύνη ασφαλείας του θύλακα μετά τον πόλεμο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνήσουν τη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Χέρτζογκ δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητά πολλές ιδέες σχετικά με το πώς θα διοικείται η Γάζα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και πρόσθεσε ότι υπέθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και «οι γείτονές μας στην περιοχή» θα έχουν κάποια ανάμειξη στη μετασυγκρουσιακή τάξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

08:08 Στη Δυτική Όχθη σήμερα ο Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι και θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ.

«Πάντοτε παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο. Μας σέβονται όλες οι πλευρές, και με αυτό το κεφάλαιο θα πορευτούμε» είπε χθες Τετάρτη για την επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται σε αρχές και η οποία δεν είναι συναλλακτική.

 

07:59 Τουλάχιστον εννέα νεκροί μετά από χτύπημα σε βενζινάδικο

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό χτύπημα σε βενζινάδικο στο κέντρο της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα βίντεο που φέρεται να προέρχεται από το σημείο δείχνει σωστικά συνεργεία να αναζητούν επιζώντες στο σκοτάδι και τον δρόμο γεμάτο συντρίμμια.

07:43 Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης σε ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου
Η Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε συγκλονιστικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τη στιγμή που οι τραυματιοφορείς και τα ασθενοφόρα δέχθηκαν συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Al-Awda στη βόρεια Γάζα.

Ένας εθελοντής υγειονομικός τραυματίστηκε και δύο ασθενοφόρα καταστράφηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

07:38 Συλλήψεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Το Al Jazeera Arabic κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει τη σύλληψη δύο αδελφών στην al-Issawiya, μια παλαιστινιακή γειτονιά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιδρομές και συλλήψεις έγιναν τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν από το χωριό Kobar και το Abu Shkhidem, βόρεια της Ραμάλα.

07:30 Καταγγελία για αστυνομική βία σε συγκέντρωση Αμερικανοεβραίων στην Ουάσιγκτον
Η οργάνωση «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» κατηγόρησε την αστυνομία στην Ουάσιγκτον ότι επιτέθηκε βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην έδρα της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε δεκάδες αστυνομικούς να σπρώχνουν διαδηλωτές. Υπήρξαν αναφορές για συλλήψεις και ισχυρισμοί ότι η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών που είχαν ενώσει τα χέρια τους έξω από τα γραφεία του κόμματος. Πολλοί φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με λευκά γράμματα «Cease Fire Now» (Κατάπαυση του πυρός τώρα).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X