Διεθνή

Οργιο εκβιασμών και διαφθορά στην Ουκρανία

Οργιο εκβιασμών και διαφθορά στην Ουκρανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές της Δύσης στην Ουκρανία υποστήριξε ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και στη διοίκηση του Ζελένσκι επιχείρησαν να του αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τον Arnulf Damerau, έναν Αγγλογερμανό επιχειρηματία και πρώην σύμβουλο της Glencore, ο οποίος είπε στους Financial Times ότι εκβιαζόταν από μια κλίκα ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.

Η ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις αυξάνεται ολοένα και περισσότερο για την κυβερνητική διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποφεύγουν από το να κάνουν δημόσια κριτική, καθώς προσπαθούν να υποστηρίξουν το Κίεβο στην παραπαίουσα άμυνά του ενάντια στη ρωσική προέλαση. Ο πόλεμος έδωσε χώρο σε πολλά από τα διεφθαρμένα δίκτυα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να επανασυναρμολογηθούν, ισχυρίζονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ο Damerau είναι από τον Αύγουστο συνιδιοκτήτης της Cosmolot, ενός μεγάλου διαδικτυακού ιστότοπου τυχερών παιχνιδιών. Μετά από επιδρομή από την οικονομική αστυνομία της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, η εταιρεία του κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών και φοροδιαφυγή 560 εκατ. ευρώ, ενώ διατάχθηκε το πάγωμα των λογαριασμών της.

Ο Damerau λέει ότι οι αξιώσεις κατά της εταιρείας είναι κατασκευασμένες. Η Cosmolot ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2021, αφού η ουκρανική κυβέρνηση άλλαξε τους νόμους για τα τυχερά παιχνίδια, σημείωσε, και πέρυσι είχε συνολικά έσοδα 208 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 250.000 ευρώ το 2021, τα οποία αποκαλύπτονται δημόσια.

Η εταιρεία, η οποία προσφέρει θεματικά παιχνίδια μικρών στοιχημάτων στο διαδίκτυο, πλήρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους πέρυσι, σύμφωνα με τις επίσημες φορολογικές δηλώσεις. Η κρατική φορολογική υπηρεσία υπέγραψε τους λογαριασμούς της τον Αύγουστο, είπε ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με τον Damerau, ένας Ουκρανός ιδιώτης τον συνάντησε στη Βιέννη τον Δεκέμβριο και είπε ότι οι νομικές υποθέσεις της Cosmolot θα απορρίπτονταν εάν ο Damerau ήταν πρόθυμος να μεταβιβάσει τον έλεγχο του μισού της εταιρείας σε ένα υπεράκτιο καταπίστευμα.

Ο ίδιος είπε ότι είχε μοιραστεί φωτογραφίες και λεπτομέρειες από τη συνάντηση, καθώς και τα ονόματα των ατόμων που συμμετείχαν, σε υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον.

«Αυτές είναι δηλώσεις που δεν θέλω να κάνω. Δεν θέλω να πω αυτά τα πράγματα για αυτό που μου συμβαίνει ως επιχειρηματίας που προσπαθώ να επενδύσω στην Ουκρανία επειδή οι υπεύθυνοι είναι μειοψηφία και προδίδουν τη νέα γενιά Ουκρανών που δίνουν το αίμα τους για να προσφέρουν στη χώρα τους ένα ευρωπαϊκό μέλλον», είπε.

«Πρόκειται για μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή –από μια μικρή μειοψηφία– μου προκαλεί déja vu από τις πιο σκοτεινές εποχές του Γιανουκόβιτς», πρόσθεσε.

 

Ο Νταμεράου είπε ότι έχασε 25 εκατ. ευρώ επενδύοντας στην Ουκρανία υπό τον Γιανουκόβιτς, έχοντας χρηματοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο στην Κριμαία που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο έργο του είδους του στην Ευρώπη και ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είχαν κάνει σχεδόν την ίδια προσέγγιση μαζί του τότε.

Όπως, είπε θα αναπτύξει τις εμπειρίες του στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο τον Ιούνιο, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί ως σημαντικός ξένος άμεσος επενδυτής.

 

Ένας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X