Διεθνή

Ουκρανία: Μούδιασε η κοινή γνώμη από την αποπομπή του «εθνικού ήρωα»

Ουκρανία: Μούδιασε η κοινή γνώμη από την αποπομπή του «εθνικού ήρωα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανία: Μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ουκρανών η είδηση της αντικατάστασης του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, που ανακοινώθηκε εν μέσω ρήξης στις σχέσεις του Ουκρανού προέδρου, από το περασμένο φθινόπωρο με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών το 2023.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν πολλές διαρροές ότι επίκειται από στιγμή σε στιγμή, από ώρα σε ώρα αυτή η αντικατάσταση, είπε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο, εξηγώντας ότι ο Ζαλούζνι είναι δημοφιλές πρόσωπο, το οποίο έχει συνδεθεί με τις μεγάλες νίκες που είχε τα περασμένα δύο χρόνια η Ουκρανία στα πεδία της μάχης.
Η δημοφιλία του είναι εξίσου μεγάλη και με του προέδρου και αυτό, λένε οι κακές γλώσσες, ότι ίσως να ήταν και ένας από τους λόγους που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε αυτή την αντικατάσταση.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι, στην ομιλία του προς τους Ουκρανούς επικαλέστηκε ανάγκες νέων στρατηγικών, ενώ αναφέρθηκε και σε κακή ψυχολογία, η οποία έχει να κάνει με τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προανήγγειλε αλλαγές μέσα στη διοίκηση του στρατού κι ευχαρίστησε τον στρατηγό Τζανλουίτζι. Στη θέση του τοποθέτησετον στρατηγό Ολεκσάντρ Σίρσκι, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων και αρμόδιος για το Ανατολικό Μέτωπο.
Τον αποκάλεσε μάλιστα ως «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας», αφού είχε διακριθεί στην περίοδο της άμυνας του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής και στην περίοδο της ανακατάληψης περιοχών στην περιφέρεια του Χάρκοβο, το φθινόπωρο του 2020.

Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι οι οποίοι δεν σχολιάζουν συνήθως θέματα πολιτικής. αναρτούν μηνύματα όπου ευχαριστούν τον απερχόμενο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αντικατάσταση γίνεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή του πολέμου κι ενώ καθυστερεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες η έγκριση της οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά ελλείψεις στα πυρομαχικά και κυρίως στα βλήματα του πυροβολικού.

Το Κίεβο δέχθηκε στην αρχή της εβδομάδας μαζικό βομβαρδισμό από ρωσικούς πυραύλους, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να βρίσκεται στο Κίεβο και να μεταφέρεται σε υπόγειο καταφύγιο. Αναχωρώντας, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2024 θα δώσει περισσότερα από 1 ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.
Η ανταπόκριση του Κώστα Ονισένκο ολοκληρώθηκε με υπανθύμιση ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ένα μεγάλο φόρουμ στην Αθήνα που αφορά τις επενδύσεις και η ανάπτυξη στην Ουκρανία, στο οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία το Κίεβο ως
δίαυλο της Ουκρανίας προς την Ευρώπη και με επίκεντρο, ενδεχομένως, την πόλη της Οδησσού.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X