Διεθνή

Πανικός στην Τουρκία για τη λίρα! Ουρές στα ανταλλακτήρια παρά τις υποσχέσεις Ερτντογάν

Πανικός στην Τουρκία για τη λίρα! Ουρές στα ανταλλακτήρια παρά τις υποσχέσεις Ερτντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα ανταλλακτήρια της Τουρκίας, καθώς πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατέψουν τις οικονομίες τους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε τη Δευτέρα στο λαό της Τουρκίας με διάγγελμα διάρκειας 52 λεπτών, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική του για την οικονομία και την πορεία της μείωσης των επιτοκίων, αλλά ως Μουσουλμάνος θα συνεχίσει να κάνει αυτά που ορίζει η θρησκεία.

Μάλιστα, όπως είπε δεν θα επιτρέψει να γίνει ο πόνος και το «ντέρτι» του τουρκικού λαού «μεζές» στους παγκόσμιους βαρόνους του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε πως πλέον ήρθε η ώρα «να απολαύσουμε τους καρπούς από το δέντρο που καλλιεργούμε τα τελευταία 19 χρόνια. Αναλαμβάνουμε τώρα ρίσκο, για να μην πούμε στο μέλλον “μακάρι να είχαμε κάνει αυτό”. Ο πόνος, η στεναχώρια και το ντέρτι του λαού, για να μην αφήσουμε να γίνει μεζές στα συμφέροντα των παγκόσμιων βαρόνων του κεφαλαίου, δεν δίνουμε καμία σημασία στις προσπάθειες τους. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

Ο Ερντογάν στράφηκε και κατά της Ένωσης των Τούρκων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, λέγοντας ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά εκείνος δεν θα το επιτρέψει: «Εσείς και τώρα κάνετε λογαριασμούς για το πως θα ανατρέψετε αυτή την κυβέρνηση. Και δεν ντρέπεστε και συναντιέστε με τον κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάργολου) και μιλάτε για πρόωρες εκλογές. Μην έχετε ελπίδες όλα αυτά είναι όνειρα, όνειρα. Θα περιμένετε τον Ιούνιο του 2023».

Η ιστορική ανατροπή

Η τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών τη Δευτέρα (20.12.2021), ανακάμπτοντας μάλιστα από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα, αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του νομίσματος που κλονίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η λίρα κάποια στιγμή χθες έπεφτε έως και 11% κοντά στις 18,36 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδό που βρέθηκε ποτέ, μετά τα σχόλια του προέδρου το Σαββατοκύριακο που έδειξαν ότι θέλει να δει τα επιτόκια να πέφτουν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας βοήθησαν ώστε να γίνει ένα ράλι κοντά στο 47% από το ημερήσιο χαμηλό και να βρεθεί στις 12,28 λίρες ανά δολάριο. Το νόμισμα έκλεισε τη μέρα περίπου 24% πιο ισχυρό από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X